Afbeelding
Foto:

Allerheiligen/ Allerzielen op het kerkhof in Merselo

Venray | In de aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen is het de gewoonte, zeker in zuid Nederland, België en Duitsland, dat mensen naar het kerkhof gaan om de graven van hun overleden familieleden en vrienden netjes te maken en er bloemen op te plaatsen. In veel landen is Allerheiligen, de dag waarop alle heiligen van de RK Kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht, een vrije dag. In Nederland werd in 1968 de viering van deze dag verplaatst naar de eerste zondag na 1 november.

Op Allerzielen worden alle gestorvenen herdacht. Deze traditie is ontstaan in de abdij van Cluny, Frankrijk, waar in 998 bepaald werd dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag ná Allerheiligen de gestorvenen moesten herdenken. In de 14e eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk. In Merselo houdt men op de zondag die het dichtste bij 1 november ligt een Allerzielen-lof met aansluitend een processie naar het kerkhof, waar alle graven worden gezegend. Dit jaar was dat op 29 oktober.

De begraafplaats dateert van ca. 1869 en ligt aan de noordzijde van de kerk. Er is een smeedijzeren toegangshek en midden op het kerkhof een bakstenen baarhuisje uit 1869 / 1872. Tegen de voorgevel werd in 1890-1891 een kerkhofkapel (1) gebouwd met een neogotische spitsboog uit mergelsteen. Ook de daklijst en de ronde versiering in de topgevel zijn in mergel uitgevoerd. In de kapel bevindt zich een calvariegroep bestaande uit een groot kruis met corpus en de beelden van Maria en Johannes.

Het oudste graf dateert volgens het gravenregister uit 1883, toen op 28 augustus A.M. Pubben begraven werd in een familiegraf (2). Nadien werden nog zeven familieleden, in dit graf begraven. Als laatste J.J.A. Pubben in 2013. Het grafmonument werd door de familie onlangs gerestaureerd. In dezelfde rij ligt het monumentale graf (3) van de rector van Merselo: A.J.H. Beek, overleden op 25 augustus 1908.

Ook ligt de Merselose verzetsheld Frans Michels, (1922 – 1944), zoon van molenaar Lambert Michels, hier begraven. Hij was lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en koerier voor het Britse leger. Hij zorgde voor kleding en eten voor de onderduikers in Merselo. De molen werd gebruikt om middels de stand van de wieken berichten door te geven. Na de bevrijding van Merselo kreeg Frans nog een opdracht om naar het bezette Horst te gaan. Hij heeft deze missie niet overleefd. Zijn lichaam werd weken later gevonden in een akker aan de Weideweg in Leunen. Vijf jaar na zijn dood werd op de Merselose bevrijdingsdag een grafmonument (4) geplaatst door de Gemeenschap Oud Illegale Werkers Nederland, afdeling Venray.

Foto's en tekst: Leonie Cals. Bronnen: Heemkundestichting 't Raokeliezer Merselo, fam. J. Michels, fam. W. Weijers-Michels, archief SVM. SVM: secretariaat: Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl