De schrijvers en fotografen met helemaal rechts de uitgevers Frans en Truus Jansen.
De schrijvers en fotografen met helemaal rechts de uitgevers Frans en Truus Jansen. Foto: Feike de Keijzer-Jansen

Boekpresentatie

Venray | Een uiterst tevreden echtpaar Frans en Truus Jansen van uitgeverij Pictures Publishers uit Wijk en Aalburg mocht afgelopen vrijdag tal van complimenten in ontvangst nemen voor het prachtige boek 'Venray tussen Peel en Maas – De Dorpen'.

Dit is het eerste deel van het tweedelige 'Venray tussen Peel en Maas'.

Het tweede deel, met hoofdstukken over onder meer archeologie, over Venray in de middeleeuwen en in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw, over de kloosters, de Grote Kerk, de Schaapscompagnie, de Peel, de psychiatrische instituten, bekende Venrayse families, de oorlog enzovoort, verschijnt in het najaar van 2018.

In een druk bezette Zaal 7 van Hotel Asteria werd in een sfeervolle ambiance het eerste exemplaar van het boek over de dertien Venrayse kerkdorpen door Diny Franssen van museum Het Zonnelied uit Wanssum overhandigd aan burgemeester Hans Gilissen.

Deze roemde in zijn toespraak het werk van de uitgevers, de auteurs en de redactie, maar bovenal dat van de fotografen. Het boek is dan ook op de eerste plaats een kijkboek met weergaloos mooie foto's die de schoonheid van de Venrayse dorpen op een treffende en kunstzinnige wijze in beeld brengen.

Heel bijzonder is dat enkele foto's uitklapbaar zijn en over een breedte van bijna een meter zijn afgedrukt. En voorin bevindt zich een uitvouwbare Tranchotkaart van ruim 60 x 60 cm met Venray en de dorpen rond 1810. Op 404 pagina's is het volop genieten van de globale geschiedenis van de dorpen, die met 622 illustraties in het boek nog eens extra geaccentueerd
wordt.


Namens de redactie vertelde Koos Swinkels hoe het boek tot stand gekomen was. Uit alle dorpen was een auteur gezocht die een stuk algemene geschiedenis van het dorp schreef en daarnaast een thema behandelde dat specifiek voor het betreffende dorp was. Het werd bij alle dorpen een mix van verleden en heden, waarbij de vrijwilligers van het Historisch Platform Venray een wezenlijke bijdrage leverden met het zoeken en scannen van oude foto's en de fotografen met actuele foto's het heden belichtten.


Redactielid Jan Strijbos gaf een karakteristiek van de dorpen met hun historische gebouwen, wegkruisen en kapellen, monumentjes, idyllische plekjes en schitterende natuurgebieden en dat alles op fietsafstand.


Aan het slot van de presentatie riep ceremoniemeester Peter Teeuwen alle auteurs en fotografen naar voren om uit handen van Frans en Truus Jansen een boek in ontvangst te nemen en gezamenlijk met hen en de burgemeester op een groepsfoto vereeuwigd te worden. Frans en Truus dankten iedereen, ook alle vrijwilligers achter de schermen, voor hun bereidwillige medewerking.

Daarna werd de middag gezellig afgesloten met een hapje en een drankje, waarvan de ceremoniemeester kon meedelen dat de vlaai, de geitenkaas, de komkommers, de aardbeien, het vlees en de trostomaten gesponsord waren door agrarische ondernemers uit de dorpen, evenals de prachtige bloemversiering.


De gemeente Venray is een monumentaal boek rijker dat voor iedereen te koop is bij de Venrayse boekhandels en bij Jan Linders in Venray. Tot 1 januari 2018 kost het boek 49,50 euro. Daarna wordt het 10 euro
duurder.

Met de sinterklaas- en kerstdagen in aantocht kan iedereen daar zijn voordeel mee doen.