Asia en Damian en hun twee kinderen Milan (links) en Nathan voelen zich thuis in Venray.
Asia en Damian en hun twee kinderen Milan (links) en Nathan voelen zich thuis in Venray. Foto: Henk Lammen

"Het leven is intens en snel"

Venray | Het is de week dat de gemeenteraad van Venray zich uitspreekt over de komst van het zogenaamde 'Polenhotel' in de Oude Melkfabriek in Leunen. De discussie laaide in de afgelopen weken hoog op. Voor Damian Kociok (40) en zijn vrouw Asia (38) is het nog net geen ver-van-mijn-bedshow. Al ruim tien jaar woont en werkt het echtpaar van Poolse afkomst in Venray.

Door Henk Lammen

Damian en Asia komen beiden uit de omgeving van Opole. Op zoek naar een betere toekomst kwamen ze ieder voor zich zo'n vijftien jaar geleden vanuit Polen naar Nederland. In 2004 gingen ze samenwonen in Landweert, een jaar later trouwden ze. In 2011 verhuisden ze naar de Brabander. Ze voelen zich inmiddels ingeburgerd, al was de begintijd niet gemakkelijk. "We hadden vooral contact met landgenoten. Dat veranderde eigenlijk pas echt na de geboorte van onze kinderen. Zeker toen ze naar school gingen. We konden kiezen uit vijftien scholen", lacht Asia als ze terugdenkt aan de schoolkeuze voor hun kinderen. "Kies er dan maar eentje uit."

"Het leven in Nederland is intens en snel. Zeker in vergelijking met Polen", meent Damian. "Daar was het werken en als je klaar was naar huis. Doei. Bam. Er werd niet gepraat over overuren, extra werk." Beiden maakten de groei van hun werkgever OTTO Work Force van nabij mee. Van een jong, klein bedrijf tot een grote speler op de uitzendmarkt, met ruim 16.000 flexmedewerkers in voornamelijk Nederland, Duitsland en Polen. Stiekem zijn ze trots. "We hebben alles meegemaakt, het bedrijf samen mee opgebouwd.

Het negatieve imago van hun landgenoten doet pijn. Drinken, feesten, zorgen voor overlast. Ze praten er liever niet over. "Ja, Polen drinken en feesten zo veel. En Nederlanders dan met carnaval?", beantwoordt Asia een vraag met een wedervraag. "Het is jammer dat mensen generaliseren. Degene die mij kent, weet hoe ik ben. Daar gaat het toch om?" Haar man vult aan. "Duizenden mensen wonen als wij gewoon in een huis. Toch ook niet in een Polenhotel. Er zijn overal groepen die het voor anderen verpesten. Maar je kunt niet iedereen over een kam scheren. In Venray is een multiculturele samenleving. We zullen toch met z'n allen samen moeten leven." Asia is heel uitgesproken: "Je kunt niet alleen naar incidenten kijken. Er zijn in Venray veel goed opgeleide Poolse mensen die hier wonen en werken."

Damian en Asia zijn voorbeelden van Polen die zich in Nederland vestigden voor een betere toekomst en zich hier thuis voelen. Samen met hun twee kinderen Milan (8) en Nathan (4) zijn ze volledig geïntegreerd in de samenleving. Ze werken hard, maar vergeten niet om van het leven te genieten. De kinderen gaan naar zwemles en voetballen. Terug gaan naar hun geboorteland is geen optie. "Nee, we gaan niet terug. De infrastructuur in Nederland is perfect. Alles is binnen handbereik. We hebben hier onze weg gevonden en zijn gelukkig met onze kinderen."


Eigenwijs doet archeologische vondsten

Oirlo/Castenray | In het kader van de Nationale Archeologiedagen organiseerde basisschool Eigenwijs een bijzondere geschiedenisles. Dit keer niet in het klaslokaal in Oirlo maar in de buitenlucht konden de leerlingen proeven aan het vak archeologie.