'Trage vergunning speeltuin'

OVERLOON | De stichting Recreatie en Meer wil in het bosgebied bij het Oorlogsmuseum in Overloon een speeltuin realiseren. Donderdag in de raadsvergadering stelde Han Welbers (PK) vragen over de trage vergunningverlening.

Recreatie en Meer had in september de vergunning willen aanvragen. "Dat kan niet omdat de groenexpert van de gemeente er nog mee bezig is", zei Welbers.

Wethouder Peter Stevens (CDA) reageerde dat het aan de stichting zelf is om de vergunning aan te vragen. Wel gaf Stevens toe dat er voor de beoogde locatie nog wat hobbels te nemen zijn. "In het bos moeten bomen verdwijnen waarvoor een kapvergunning nodig is. Je krijgt dan ook te maken met de Natuurbeschermingswet. De provincie wil een vervolgonderzoek doen omdat de bomenkap mogelijk gevolgen heeft voor beschermde diersoorten."

In eerste instantie had de stichting Recreatie en Meer een locatie in Boxmeer op het oog. Die viel af na een gesprek met de buurt. Ook geschikte plekken in Sambeek en bij restaurant de Overbeek in Vierlingsbeek bleken niet haalbaar. "De gemeente heeft hiervoor drie quickscans uitgevoerd op eigen kosten", reageerde Stevens.

Uiteindelijk viel de keuze op het Oorlogsmuseum in Overloon. De stichting stuurde een kritische brief naar de PK. Twan Stiphout (CDA) vindt evenwel dat de gemeente niets te verwijten valt. "Er is voldoende gedaan om de stichting een steun in de rug te geven." De opzet is de speeltuin later nog uit te breiden met dagbesteding en mogelijk een kinderboerderij.


Stollingscentrum in VieCuri

Venlo | VieCuri verbetert de kwaliteit van stollingszorg in de regio door de opening van een nieuw stollingscentrum. In dit centrum kunnen zorgverleners terecht met al hun vragen over antistolling. VieCuri wil dit centrum laten uitgroeien tot regionaal kenniscentrum op gebied van antistolling.

Bijna twee miljoen mensen in Nederland gebruiken antistollingsmedicatie. Antistollingsmedicatie wordt gebruikt om het bloed minder snel te laten stollen. Artsen schrijven deze geneesmiddelen voor bij ongewenste stolsels of om het risico hierop te verminderen, bijvoorbeeld bij een trombosebeen, na een hartinfarct of herseninfarct, maar ook bij atriumfibrilleren of na het plaatsen van een kunstklep in het hart. Antistollingsmedicatie kan ook worden voorgeschreven rondom operaties om het risico op een stolsel zo klein mogelijk te
houden.

Het is belangrijk dat antistollingsmedicatie zorgvuldig wordt voorgeschreven en gebruikt. Zowel de kans op een ongewenst stolsel als de kans op een ongewenste bloeding moet zo klein mogelijk worden gehouden. In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe antistollingsmiddelen op de markt gekomen. Doordat er ook steeds meer patiënten antistollingsmedicatie gebruiken en deze patiënten gemiddeld ouder zijn, is de zorg rondom antistolling complexer geworden.

VieCuri wil de kwaliteit van stollingszorg in de regio verbeteren door de oprichting van een nieuw stollingscentrum. Het stollingscentrum fungeert als eerste aanspreekpunt bij vragen over antistolling. Het centrum is in eerste instantie opgericht voor zorgprofessionals, maar zal in 2018 ook als contactcentrum voor patiënten gaan fungeren. Het doel is om het centrum verder te ontwikkelen tot regionaal kenniscentrum voor antistolling. VieCuri opent één van de eerste stollingscentra in Nederland.


Wonen in winkels en kantoren lastig

VENRAY | De SP wil de leegstand in het winkelcentrum terugdringen door kantoor- en winkelpanden om te bouwen tot woningen en appartementen.

Er komt vanuit de centrumvisie een stimuleringsregeling voor de transformatie van leegstaande winkelpanden. Maar de gemeente merkt dat eigenaren er weinig voor voelen om hun panden te verbouwen tot woningen. Omdat de verbouwingskosten hoog zijn en vaak niet opwegen tegen de opbrengsten. De huurprijs per vierkante meter voor een woning ligt een stuk lager dan bij verhuur voor een winkel. Toch zijn er in twee gebouwen al deels woningen gekomen. In het voormalige bankgebouw in de Patersstraat en de apotheek op de hoek van de Paterslaan.


'Geen statushouders op Roekenbosch'

BLITTERSWIJCK | Het college voelt er niets voor om het azc in Blitterswijck nog deels open te houden voor het huisvesten van statushouders.

De PvdA opperde dit plan maar Wonen Limburg kan in de dorpen en wijken genoeg huurwoningen vrijmaken voor deze doelgroep. De gemeente Venray heeft tot nu toe steeds de taakstelling voor huisvesting van statushouders gehaald. Door de afnemende asielinstroom is er op dit moment ook geen directe noodzaak om alternatieve huisvesting te zoeken voor statushouders. Bovendien is de gemeente geen voorstander van een concentratie van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Voor de integratie is het beter dat ze verspreid wonen over dorpen en wijken.

Nationaal Schoolontbijt

Venray | Wethouder Martijn van der Putten schuift tijdens de week van het Nationale Schoolontbijt op donderdag 9 november aan bij basisschool De Hommel in Venray.

Het Nationaal Schoolontbijt is dit jaar groter dan ooit. Op bijna 3000 scholen in heel Nederland schuiven zo'n 500.000 kinderen aan voor het ontbijt. Het schoolontbijt is dit jaar extra bijzonder, want het is de vijftiende editie. Het thema is Gezond ontbijten is geen kunst. Van der Putten schuift om 08.30 uur aan. Samen met de klassen uit onder-, midden- en bovenbouw geniet hij tot 09.30 uur van het ontbijt. Daarna krijgt de wethouder een rondleiding van de leerlingen door de school. Aansluitend leest Van der Putten de kleuterklas voor.