Polenhotel nu echt van de baan

LEUNEN | Het Polenhotel op het terrein van de oude melkfabriek in Leunen is definitief van de baan. Afgelopen dinsdag was er opnieuw geen raadsmeerderheid voor de huisvesting van 288 arbeidsmigranten in twee appartementencomplexen.

Net als in de raadsvergadering van 19 september staakten de stemmen: dertien voor, dertien tegen. CDA, D66 en PvdA stemden voor. De andere vijf partijen (inVENtief, PP2, Samenwerking, SP en VVD) waren tegen.

Toen de uitslag bekend werd klonk er een luid applaus op de publieke tribune. "Een bizarre ontknoping van een heel bizar proces", reageerde dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur. "We zijn enorm blij en opgelucht. Het was vijftien maanden heel hard werken om dit plan van tafel te krijgen. Dit gaan we eerst eens goed vieren."

Opnieuw ontbrak er één raadslid. Wim Schellen, die zich onlangs met Lijst Schellen afsplitste van de SP, was niet aanwezig. De vorige keer stemde hij met de SP tegen het plan. Bernie van Lierop (Samenwerking) was daarentegen wel van de partij. Van Lierop revalideert van een herseninfarct. De verloren stem van Schellen werd gecompenseerd door de tegenstem van Bernie van Lierop waardoor het omstreden plan van Hoex/Maessen toch in de prullenbak verdween.

De dorpsraad, omwonenden en de stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen hadden zes weken in spanning gezeten tot aan de beslissende raadsvergadering. Er hoefde maar één raadslid van mening te veranderen, of de uitslag zou alsnog verkeerd kunnen uitvallen. Ook de perikelen bij de SP, met het uit de fractie zetten van Wim Schellen, zorgden voor onzekerheid.