Biovergister dicht

YSSELSTEYN | De biovergistingsinstallatie in Ysselsteyn is voorlopig stilgelegd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend. De maatregel geldt tot aan het moment dat het bedrijf de zaken op orde heeft.

De biovergister, onderdeel van Bela Group, staat onder verdenking van justitie vanwege mogelijke mestfraude. Het OM heeft besloten dat er geen stoffen meer worden aangevoerd naar de installatie aan Kempkensberg in Ysselsteyn, die vorige week door de politie werd doorzocht. De materialen die op het terrein liggen, mogen ook niet meer worden afgevoerd.

Tijdens de doorzoeking constateerde de politie dat de interne bedrijfsprocessen niet op orde zijn. Er is onvoldoende zicht op welke stoffen binnenkomen, hoe de verwerking verloopt en hoe ze worden doorverkocht. Het risico bestaat dat mest of bodemverbeteraars worden geleverd die niet aan de eisen en hygiëneregels voldoen.


Onvrede over plan buurtbus Arriva

VENRAY | Arriva wil in de nieuwe dienstregeling in december de huidige shuttlediensten vervangen door buurtbussen. Dat leidde tot protesten van de wensbus in Merselo. De SP stelde dinsdag vragen in de gemeenteraad.

Er komen in Venray twee lijndiensten. Van Merselo via ziekenhuis VieCuri, Venray-centrum en het station naar Blitterswijck. De andere buurtbus rijdt tussen Veulen, Heide, Venray-centrum, station en Geijsteren. "Dat plan gaat door", zegt woordvoerster Tamara Vannuys van Arriva. "Maar we zijn afhankelijk van vrijwilligers. We zoeken ook naar een combinatie met de wensbus. De dienstregeling en de doelgroep zijn wel verschillend."

Joep Gielens (SP) uitte kritiek in de raad. De busjes van de shuttlediensten worden bereden door professionele chauffeurs. Terwijl de nieuwe buurtbussen bemand worden door vrijwilligers. "Hier is sprake van verdringing van arbeid", zei Gielens. De gemeente helpt Arriva met het werven van vrijwilligers. De SP noemt het verspilde moeite. "Met de buurtbus rijden we de succesvolle wensbus van Merselo in de wielen."

Dat is ook het bezwaar van coördinator Anneke Walraven van de wensbus Merselo-Vredepeel. "Wij zullen passagiers kwijtraken. Het is niet rendabel om diverse bussen met vrijwilligers door hetzelfde gebied te laten rijden." Walraven trok aan de bel bij Arriva. "We hebben afgesproken eerst zaken met elkaar af te stemmen. Zolang er geen overeenstemming is, komt er geen buurtbus." Wethouder Ike Busser was hiervan niet op de hoogte. Volgens Busser bijten de wensbus en de buurtbus elkaar niet. "Het zijn geen concurrenten, ze vullen elkaar juist aan."