Trudi Goosens (links), Pieter de Greef en Gerda van Stelten komen in actie.
Trudi Goosens (links), Pieter de Greef en Gerda van Stelten komen in actie. Foto: Henk Lammen

In actie voor kinderen

Venray | Stickers, astronautenpakken en symbolica-medaillons van de Efteling. Bij supermarkten kunnen kinderen van alles sparen. Deze acties gaan vaak aan de neus voorbij van gezinnen die bij de voedselbank lopen. Speciaal voor die gezinnen is Trudi Goosens in actie gekomen.

Door Willem Menting

Goosens nam woensdagochtend in de Albert Heijn in Venray tientallen stickerboeken in ontvangst en ze kreeg ook nog eens 4800 stickers. Later kwam supermarktmanager Pieter de Greef nog met dozen vol restanten van de astronautenactie van de supermarkt. Alle spullen gaan naar de voedselbank Limburg-Noord. Gerda van Stelten, voorzitter van de voedselbank, is blij met de actie van Goosens. "Gezinnen die bij de voedselbank lopen, krijgen zulke stickerboeken nooit vol. Het gaat om gezinnen die moeten rondkomen onder het bijstandsniveau, dus zij kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken."

Goosens kwam op het idee van de actie toen ze de stickers spaarde voor haar kleinkinderen. Toen ze de albums compleet had, zocht andere mensen die ze blij kon maken. "Op Facebook schreef iemand: 'Waarom geef je de stickers niet aan de voedselbank?' Dat zette mij aan het denken. Toen ik een oproep plaatste kreeg ik ontzettend veel reacties. Ik heb bijvoorbeeld stickers gekregen uit Alphen aan de Rijn en Tegelen. Het is goed om te zien dat iedereen een steentje aan deze actie wil bijdragen."

Niet alleen de Albert Heijn werkt graag mee aan de actie. EMTÉ in Venray heeft symbolica-medaillons beschikbaar gesteld voor voedselbank Limburg-Noord. Niet alleen het bedrijfsleven kan een steentje bijdragen. Ook particulieren kunnen hun overgebleven stickers inleveren. "Helaas is een actie als deze nodig. Het is goed om te zien dat Venray klaarstaat voor gezinnen die het kunnen gebruiken", zegt Goosens trots. De initiatiefneemster wil zich ook in de toekomst met diverse acties hardmaken voor minderbedeelde gezinnen. "Ik wil best contactpersoon zijn voor deze acties. Iedereen die stickers of medaillons heeft kan die inleveren bij 1DR8 op De Bleek in Venray."

Albert Heijn-manager De Greef hoefde niet lang na te denken over het verzoek van Goosens. "Aan zulke acties werken we graag mee. Ik wil altijd meedenken met deze verzoeken. Met het hoofdkantoor bespreken we altijd wat we doen met de restanten van deze acties. Zij hebben uiteindelijk groen licht gegeven."

Zolang de voedselbank de goederen kan onderbrengen in hun pand, zijn de spullen welkom. "Het moet voor ons wel te doen zijn. Deze actie is perfect voor ons", zegt Van Stelten. Volgens haar kan de voedselbank altijd wel een steuntje in de rug gebruiken. "In deze tijd van het jaar raken onze magazijnen steeds verder leeg. Gelukkig komen er weer verschillende actiedagen aan om onze voorraden weer aan te vullen. Zo kunnen we weer mooie pakketten samenstellen voor de mensen die het hard nodig hebben."

Tijdens volgende spaaracties in supermarkten hoopt Goosens dat er een verzameldoos in de winkel komt te staan waar klanten hun stickers kunnen doneren. De supermarkten willen in ieder geval graag meewerken. "Ik heb hele positieve reacties gekregen van mensen. Het voelt goed om te horen dat deze actie mensen echt helpt."