Roekenbosch wil illegale bewoning langer toestaan

Blitterswijck | Bewoners die permanent een woning huren op bungalowpark Het Roekenbosch in Blitterswijck hoeven die niet voor het einde van het jaar te verlaten. De huurders kunnen hun chalet blijven bewonen totdat de gemeente besluit om tot handhaving over te gaan. Zij moeten daarvoor wel een aanvullende overeenkomst sluiten met Het Roekenbosch.

Door Bas Dammers

Dat schrijft het parkbestuur in een brief aan zijn huurders. Deze huurders, veelal Nederlandse woonurgenten, worden gevraagd om voor het einde van het jaar een zogenoemde huurbeëindigingsovereenkomst te tekenen. Hierin is opgenomen dat Het Roekenbosch de bewoning tot uiterlijk 31 december 2019 toestaat, mocht de gemeente Venray besluiten om de vorig jaar ingediende handhavingsverzoeken naast zich neer te leggen.

Kondigt de gemeente aan toch te handhaven, dan eindigt de huur op het moment dat men overgaat tot handhaving. Bewoners hebben dan hoogstens een jaar de tijd andere woonruimte te vinden. Doen zij dit niet, dan volgt op last van de gemeente een boete van 10.000 euro. In de overeenkomst wordt het huurders daarnaast nadrukkelijk verboden de gemeente aan te sporen om tot handhaving over te gaan.

Bewoners die de overeenkomst tekenen en zich houden aan de in het stuk omschreven voorwaarden, kunnen na vertrek van Het Roekenbosch twee maanden huur terugverwachten. Indien de huurder weigert de overeenkomst te tekenen en ook na dit jaar nog in de woning verblijft, stapt Het Roekenbosch naar de rechter om een gedwongen vertrek af te dwingen.

"Door het sluiten van de huurbeëindigingsovereenkomst hopen wij een eind te kunnen maken aan de onzekere situatie waarin u verkeert", schrijft het coöperatiebestuur. In april van dit jaar liet het bestuur de groep huurders nog weten dat zij hun woningen nog voor de jaarwisseling moesten verlaten. Dit besluit was erin gelegen dat het gemeentebestuur in een voornemen tot handhaving had geschreven de diverse handhavingsverzoeken te honoreren.

Volgens de gemeente staat vast dat permanente bewoning en de bewoning door arbeidsmigranten niet strookt met het huidige bestemmingsplan. Het schrijven van het parkbestuur kwam voor veel bewoners als donderslag bij heldere hemel. Ook nu, nadat Het Roekenbosch met een geste de huidige bewoners de tijd geeft naar alternatieve woonruimte op zoek te gaan, is er bij diverse huurders argwaan. Zij menen dat het bestuur niet de intentie heeft de situatie voor hen aangenamer te maken, maar enkel eigenbelang nastreeft. "De coöperatieve vereniging wil ons er met dreigtaal uitzetten, om er vervolgens arbeidsmigranten te plaatsen. Dat levert veel meer poen op", zegt een kritische bewoner, die aangeeft het contract niet te zullen ondertekenen.


Onderzoek fraude met biovergister in Ysselsteyn

YSSELSTEYN | De politie heeft vorige week donderdag invallen gedaan in twee bedrijven van Bela Group in Venlo en Ysselsteyn. Het vermoeden is dat er fraude is gepleegd met mest en afvalstoffen bij de biovergistingsinstallatie aan Kempkensberg in Ysselsteyn. Bela bezit sinds 2013 deze biovergister die groene stroom en meststoffen levert uit afvalproducten.

Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen en zijn monsters genomen in de installatie en op het terrein. Vanaf 2013 zou er drie keer zo veel afval en dierlijke mest worden verwerkt dan volgens de vergunning is toegestaan. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat afvalstoffen worden omgekat naar mest. De verdachten zouden daarbij gebruik maken van valse transportdocumenten. Bela heeft hier naar schatting meer dan 1.000.000 euro mee verdiend.

De biovergister in Ysselsteyn mag per jaar 34.000 ton afvalstoffen, waaronder dierlijke mest, innemen en die in een reactor laten vergisten. In de installatie wordt organisch materiaal uit dierlijke mest en andere restanten afgebroken. Omdat dierlijke mest bacteriën of ziektekiemen kan bevatten.

Bij de vergisting komen gassen vrij waaruit duurzame energie wordt opgewekt. De doorzochte bedrijven kregen hiervoor miljoenen euro's subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als het vergisten volgens de regels gebeurt blijft er een organische reststof over die als mest kan worden gebruikt in de land- en tuinbouw.

Het vermoeden is dat de verdachten ook niet-vergunde afvalstoffen, zoals vervuild slib, in de installatie stopten. Daardoor kan het restproduct niet meer als mest verkocht worden. Omdat het afval is die chemicaliën bevatten of waar de bacteriën nog inzitten. Bij afval moet er betaald worden voor de afvoer.

Het OM heeft de Bela-holding en nog vier rechtspersonen, waaronder de biovergistingsinstallatie, als verdachten aangemerkt. Ook twee bestuurders worden verdacht. De verdenkingen tegen de verdachten zijn valsheid in geschrifte, het vervoer van afvalstoffen in strijd met de Milieuwet en het handelen in strijd met de omgevingsvergunning. Een van de bestuurders is al verdachte in een ander onderzoek van het Functioneel Parket naar oplichting van de RVO voor circa 70.000 euro met valse documenten. Er is subsidie aangevraagd voor een mestverwerker maar die is in werkelijkheid vermoedelijk nooit geleverd.

De zaak wordt hoog opgenomen omdat fraude met mest de samenleving ondermijnt en ook zorgt voor concurrentievervalsing. Te hoge fosfaat- en stikstofgehaltes in de bodem vormen een bedreiging voor de kwaliteit van het grondwater en de waterwinning. Daarnaast zijn er risico's voor dier- en volksgezondheid als bacteriën en ziektekiemen niet op juiste wijze uit organische stoffen worden gehaald. Het is onwenselijk dat deze mest verspreid wordt op het land waar koeien grazen of voedsel wordt verbouwd.

Met fraude van mest en afvalstromen kan veel geld worden verdiend. Voor de verwerking van afval moet betaald worden, terwijl de afzet van mest juist erg lucratief is. Er kan verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld ontstaan, met alle risico's voor de samenleving die door corruptie van binnenuit wordt uitgehold, meldt het Openbaar Ministerie.