"Oplossing EU niet ver genoeg"

Venray | CEO Frank van Gool van OTTO Work Force wil dat de EU nog verder gaat in het tegengaan van oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. De Europese ministers van Sociale Zaken bereikten deze week een akkoord over gelijke beloningen voor Europese werknemers die tijdelijk in een ander land aan de slag gaan en een halvering van de detacheringtermijn. Van Gool stelt dat deze beslissing niet ver genoeg gaat en wil dat Europa verdere maatregelen neemt om een definitief einde te maken aan de ongelijkheid in beloning op de arbeidsmarkt.

Van Gool legt uit: "Ruim negentig procent van de arbeidsmigranten wordt al in Nederland verloond. Dit betekent dat ze hetzelfde salaris krijgen als de Nederlandse medewerkers en dat de sociale premies en belastingen in Nederland worden afgedragen. Hier vindt dus geen concurrentie plaats op arbeidsvoorwaarden. Op deze manier doet OTTO dit al sinds zijn bestaan."

"De beslissing die is genomen gaat maar om de tien procent van de arbeidsmigranten die vanuit het buitenland gedetacheerd worden en werken met een zogenaamde A1-verklaring. Met deze A1-verklaring worden premies in het land van herkomst afgedragen en ook wordt niet altijd het CAO-loon van de werkgever in het werkland betaald. De af te dragen premies zijn in het land van herkomst vaak veel lager, wat eventueel financieel voordelig is voor een werkgever in het werkland. Daar komt nu dus een eind aan. Kortom: voor de tien procent van de arbeidsmigranten die een A1-verklaring gebruiken is het een prima oplossing. Maar het probleem is veel minder groot dan wordt gepresenteerd."

Van Gool is ook van mening dat het grote probleem zit in de termijn van detachering. Binnen de huidige regels kan een medewerker 24 maanden naar een ander EU-land gedetacheerd worden. Deze week werd door de ministers besloten dit terug te brengen tot twaalf maanden. "Het is een prima oplossing voor de tien procent arbeidsmigranten die daar op dit moment gebruik van maken. Maar het gaat wat mij betreft nog niet ver genoeg,'' aldus Van Gool. "Mijn voorkeur gaat uit naar een maximale detacheringsperiode van drie maanden. Alleen op deze manier kan de oneerlijke concurrentie op de Europese arbeidsmarkt volledig aangepakt worden."

Van Gool benadrukt dat Europa moet samenwerken om ervoor te zorgen dat er overal gelijk loon komt voor gelijk werk.

"Wij moeten uitkijken dat we in Europa niet blijven concurreren op arbeidsvoorwaarden. Bij OTTO Work Force zijn wij daar heel stellig in. Wij concurreren niet op arbeidsvoorwaarden, bij ons gaat kwaliteit boven nationaliteit."


'Limburgers minder open en gastvrij'

Venlo | Het beeld dat geboren Limburgers van zichzelf hebben, strookt niet met het beeld dat nieuwkomers hebben van geboren Limburgers. Limburgers vinden zichzelf gastvrij en open, terwijl nieuwkomers aangeven dat het veel moeite kost om erbij te horen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Limburgs Museum en Dagblad De Limburger, uitgevoerd door bureau Flycatcher naar Limburgse identiteit.

Van de geboren en getogen Limburgers voelt de helft zich in de eerste plaats Limburger. Slechts 1 op de 5 voelt zich vooral Nederlander. Bij nieuwkomers ligt dat anders: meer dan de helft voelt zich boven alles Nederlander. Het onderzoek legt ook verbanden met politieke voorkeur. Zo blijkt dat vooral PVV-stemmers (80%) vinden dat Limburgers betrouwbaarder en vrijgeviger zijn dan andere Nederlanders.
In het Limburgs Museum in Venlo is tot en met 9 februari de interactieve tentoonstelling DNA van Limburg te zien. Die werpt de actuele vraag op wat identiteit is - of het nu over Catalanen gaat of over Friezen. In het bijzonder wordt de Limburgse identiteit onderzocht: bestaat die? En zo ja: wat is het? Zit het in je bloed, of in je hoofd?

Uit het onderzoek blijkt in ieder geval dat het merendeel van de Limburgers vindt dat zo'n identiteit bestaat. En dat het - weinig verrassend - iets te maken heeft met taal, landschap, carnaval en zelfs vlaai. Ze vinden ook dat die identiteit wordt bedreigd. Opvallend is dat geboren en getogen Limburgers nieuwkomers uit andere delen van Nederland ('Hollanders') als een grotere bedreiging ervaren dan nieuwkomers uit het buitenland. Nog zo'n opmerkelijke uitkomst: de band Rowwen Hèze wordt vaker genoemd als bepalend voor de Limburgse identiteit dan het katholieke geloof. Zo zijn er uit de onderzoeksgegevens nog talloze opvallende conclusies te trekken. Het onderzoeksrapport is op te vragen bij het Limburgs Museum.


Ton Engels langs het parcours

Horst | Zondag 5 november staat Ton Engels weer op het podium van Cambrinus in Horst met een nieuw programma.

Het is wel herfst, maar je bent toch maar mooi Kampioen!, zó typeert Ton Engels de titel van zijn 6e cd Herfstkampioen. Ton Engels staat met zijn publiek still 'langs de koers van het leven' en beschouwt de hypes en mode-tics, het verlies van vrienden of de euforie van een betoverend vreemd land.

Als geen ander is hij scherp van de tong zonder plat te worden en is zijn humor ontwapenend, relativerend en daardoor verrassend direct.

Bij Ton Engels wordt je ingepakt om vervolgens met een glimlach rijker onmiddellijk weer vrijgelaten te worden. Waanzin en blijheid over het leven staan bij hem nooit ver van elkaar. Ton Engels wordt begeleid door bassist Eric Coenen.

Dit concert begint om 16.00 uur en kaarten zijn te reserveren via www.cambrinusconcerten.nl en bij alle VVV-kantoren in Noord- en Midden-Limburg.