Culinaire herfstwandeling door Venray

Venray | Vijf restaurants, vijf amuses, vijf gerechten en vijf consumpties. Zie hier het concept van de Culinaire Herfstwandeling die vijf Venrayse restaurants samen hebben georganiseerd.

Zondag 29 oktober kunnen de deelnemers aan deze herfstwandeling terecht bij de Beeijekurf, BRL, Brasserie '54, Hotel de Zwaan en de Eetkamer. Deze restaurants vonden elkaar twee jaar geleden in een gezamenlijk initiatief, waarin streek, seizoen, leveranciers en culinaire kwaliteit centraal staan. In het voorjaar wordt het aspergeseizoen ingeluid met een wandeling. Dit doen de restaurants ook in de herfst, een seizoen dat enorm veel te bieden heeft, zoals wild en paddenstoelen.

Elk deelnemend restaurant verrast de gasten met een amuse en een culinair hoogstaand gerecht, vergezeld door een passende wijn, indien gewenst. Dit alles weer met kennis en enthousiasme verzorgt door Laurent Smedts. Op een informele wijze kunnen de deelnemers zo genieten van diverse lekkernijen. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met diëten en of allergieën. Wel dienen ze hun deelname tijdig te laten weten.

Aanmelden kan bij de deelnemende restaurants.


Boekpresentatie

Steyl | Schrijver Ton van Reen lanceert zijn nieuwste roman Dochters op vrijdag 3 november in het Wereldpaviljoen in Steyl.

Dochters speelt grotendeels in Nederland, Duitsland en Zwitserland, maar het gaat vooral over Afrika. Op de vlucht voor zijn verleden is de hoofdpersoon er gaan werken als correspondent voor De Volkskrant. Op de reis naar de bruiloft van zijn dochter in Zwitserland raakt hij in gesprek met een jonge vrouw. Voor beiden wordt het een louterende ontmoeting. Peter Winkels gaat Ton van Reen interviewen over zijn nieuwe boek en zijn levenslange band met Afrika. Het boek wordt gepresenteerd tijdens een gevarieerde avond van de Stichting Lalibela. Tijdens de avond is er aandacht voor de stichting die tal van sociale projecten uitvoert in de gelijknamige plaats. Stichting Lalibela is negentien jaar geleden opgericht door Ton van Reen en zijn twee jaar geleden overleden zoon David. Bestuurslid Marc van der Sterren gaat vertellen over zijn projecten rond kleinschalige landbouw in Afrika. De film over het leven en het werk van David in Ethiopië, gemaakt door Swolgenaar Marijn Poels voor L1-tv voor het programma Limburg Helpt, wordt ook vertoond. De presentaties worden omlijst door de muzikale inbreng van de Syrische groep Aroa and Friends. De avond duurt van 20.00 tot 22.30 uur en het Wereldpaviljoen is gelegen aan de Sint Michaëlstraat 6a in Steyl. Het boek is ter plekke te koop. Het Wereldpaviljoen in Steyl is een initiatief van SOS Meerlo/Wanssum, met steun van onder andere het Mondiaal Platform Venray. Vrijwilligers uit Venray en Geijsteren zijn actief in Steyl. Venraynaar Jan van Stelten is piloot in de Fokker die onderdeel is van het Wereldpaviljoen.


Ingezonden

Ervaringen van een geïntegreerde arbeidsmigrant

Mijn naam is Will Butcher, ik ben 43 jaar en woon met mijn vrouw en twee kinderen in Leunen. Ik wil u wat vertellen over mijn ervaringen als arbeidsworker /arbeidsmigrant. Ik woon hier al 18 jaar en ben Engelsman. Voordat ik naar Nederland kwam, heb ik ruim een jaar in de bouw gewerkt in Duitsland en Frankrijk, waar ik heel veel uren maakte voor mijn werk en 's avonds verbleef in wat hier nu een arbeidsmigrantenhotel genoemd wordt. Ja, dit gaat goed, in het begin... maar dan. Je bent weg van thuis, je mist je familie, je werkt een aantal maanden met dezelfde mensen waar je dan 's avonds ook nog bij bent, dit leidt tot spanningen onderling (je krijgt geen rust van je werk). Daarnaast zitten we niet alleen met groepen Engelsen, maar ook nog andere nationaliteiten, bijvoorbeeld Nederlanders, waardoor ook het praten en de taal soms tot afstand leidt. En ja, er waren regels binnen de woongebouwen, maar ja, hoe moet ik het zeggen/ Als er een groot tekort is in de bouw aan workers, worden er toch dingen door de vingers gezien als het fout gaat. Daarom zeg ik tegen u uit ervaring: dit is niet slim. Als je met een grote groep bij elkaar zit, blijf je met je eigen clubje mensen je eigen regels volgen, zeker als je met 288 mensen in een complex woont, en dit gaat echt niet goed door huisregels op te stellen. Alstublieft, denk logisch na en even niet doen. Bedankt.

Will Butcher, Leunen

Wethouders willen aanblijven

Heel erg jammer en teleurstellend is het bericht dat de twee langstzittende wethouders zich opnieuw willen inzetten voor vier jaar besturen van de gemeente Venray. Waarom? Ten behoeven van een gezonde en positieve ontwikkeling van de gemeenschap is het beter het stokje op tijd door te geven aan een nieuwe generatie bestuurders en politici. Ontwikkeling wordt afgeremd als de geijkte paden worden gevolgd, of inzichten en relaties maar blijven bestaan. Het gaat uiteindelijk om de poppetjes in het leven. Laat de nieuwe generatie opstaan, geef uw zetel door.

Anita Ebbing, Venray

Bladkorven

In Peel en Maas stond een artikel waarin Bert Linskens van de PvdA stelt dat er een foute conclusie is getrokken inzake bladkorven. De gemeente had namelijk geconcludeerd dat hieraan geen behoefte blijkt te zijn. Die conclusie verbaasde ons al, wij kunnen ons namelijk niet herinneren dat onze wijk betrokken is in het onderzoek. En dat terwijl er toch heel veel enorm grote eikenbomen op gemeentegrond rondom onze tuinen staan en we in het najaar heel veel last hebben van tientallen kilo's eikels en heel veel bladeren die vanuit het gemeenteterrein in onze tuin vallen/waaien. En eikenblad kun je niet laten liggen, dat verteert niet. Dat wethouder Busser nu stelt dat er 'niet moeilijk wordt gedaan als burgers het bladafval uit hun tuin de straat opvegen' is wel apart. Waarom kreeg iedereen in onze wijk dan een tijd geleden een brief van de gemeente Venray waarin stond dat alles wat in de tuin valt van jezelf is en dat je het ook zelf moet wegbrengen? Teruggooien op gemeentegrond werd verboden en hierop zou worden 'gehandhaafd'. Een boete dus. Mogen we het nu wel teruggooien, wethouder? Prima, wat ons betreft is het dan opgelost. En anders zien we heel graag in het najaar de bladkorven terug.

Marian en Maarten de Jonge,
Venray