Onvrede over verdwijnen viaduct

LEUNEN | De dorpsraad van Leunen blijft zich verzetten tegen de voorgenomen sloop van het viaduct over de Leunseweg. Ondanks alle bijeenkomsten en gesprekken is de dorpsraad er niet van overtuigd dat het alternatief, een turborotonde, een betere oplossing is.

Donderdag (vandaag) neemt de stuurgroep van provincie en gemeente een besluit. De Leunse dorpsraad besloot maandagavond nogmaals het ongenoegen kenbaar te maken. "Het lijkt wel een prestigeobject. Het is geen goed onderbouwd plan met allerlei open eindjes", zei voorzitter Jeroen van de Leur. Sjaak Rongen is contactpersoon namens de dorpsraad. "Het is ons nog steeds niet duidelijk waarom het viaduct wegmoet", vertelde Rongen. "Het plan is ook nog niet compleet. Ze weten bijvoorbeeld niet eens hoe de fietsers naar De Brier of naar het sportpark gaan. Het lijkt dat er een pas een oplossing wordt gezocht nadat het viaduct is gesloopt. Dit moet andersom."

De huizen die het dichtst bij het viaduct staan krijgen straks te maken met meer geluidsoverlast. Nu raast het verkeer tussen Deurne en Wanssum over het viaduct. Bij een rotonde moeten auto's afremmen en weer optrekken. Daardoor produceren ze meer geluid. "Er moeten nog geluid- en fijnstofmetingen worden gedaan. Ook zijn de fietstellingen nog niet meegenomen", aldus Rongen.

De dorpsraad wil ook geen bocht in de fietstunnels, vanwege de sociale veiligheid. De recente bijeenkomst over de plannen met de Deurneseweg in het gemeentehuis is niet goed bevallen. "We konden vragen op papier zetten. Dat hebben we gedaan maar een antwoord is er nog niet."


Vervuilde grond op dorpsplein

LEUNEN | Op de plek van het afgebroken gemeenschapshuis De Brink in Leunen is een bodemvervuiling aangetroffen. Een tiental witte paaltjes markeren de locatie waar verder grondonderzoek moet worden gedaan.

De plaats van het gesloopte gemeenschapshuis aan de Albionstraat wordt straks ingericht als dorpsplein. Het perceel is nu nog eigendom van multifunctioneel centrum De Baank. Voordat de gemeente het kan overnemen moet er een schone grondverklaring zijn.

Er is sprake van een olievervuiling die mogelijk is veroorzaakt door petroleumkachels van de oude meisjesschool. "De bodemsanering kan nog een dure aangelegenheid worden", zei Sjaak Rongen maandag in de dorpsraadvergadering. De inrichting van het plein heeft lang op zich laten wachten omdat de financiering nog niet rond was. "Volgende week heeft de gemeente het bestek en de tekeningen klaar", aldus Rongen. "De planning is dat we na carnaval beginnen en dat het plein voor Leunse kermis klaar is."

Er wordt nog een informatieavond gehouden voor de dorpsbewoners.


Voorzitter Leunse dorpsraad stopt

LEUNEN | Jeroen van de Leur neemt na de verkiezingen van maart 2018 afscheid als voorzitter van de Leunse dorpsraad. Hij nam in 2007 de hamer over van Wim Jenniskens.

"Na elf jaar is het een mooi moment om te stoppen", zei Van de Leur maandag in de dorpsraadvergadering. "Vooral het laatste jaar is nogal hectisch geweest." Daarmee doelde hij op de plannen voor het Polenhotel en de sloop van het viaduct. Gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen houdt de dorpsraad iedere vier jaar ook zelf verkiezingen. De dorpsraad telt momenteel dertien leden. Van de elf aanwezige leden gaven maandag er zeven aan te willen doorgaan. Jeroen van de Leur en Barry Willems stoppen en twee leden twijfelen nog. De dorpsraad gaat de komende tijd op zoek naar aanvulling.


'Meer geld voor mantelzorgers'

VENRAY | inVENtief wil dat het mantelzorgcompliment weer wordt verhoogd naar een bedrag van 135 euro per jaar.

inVENtief dient op 7 november tijdens de begrotingsbehandeling hiervoor een voorstel in. De gemeente heeft het bedrag de laatste jaren verlaagd naar 65 euro met andere extraatjes. Volgens de lokale partij blijkt uit een enquĂȘte dat de meeste mantelzorgers niet zitten te wachten op een keuzemenu of kortingspasje.


Op de stoel van de rechter

Roermond | Rechtbank Limburg zet op zaterdag 4 november de deuren open voor het publiek.

Onder het motto 'Op de stoel van de rechter' vindt op de locaties in Roermond en in Maastricht van 10.00 tot 16.00 uur een open dag plaats. Bezoekers kunnen onder andere nagespeelde zittingen bijwonen, een rondgang door het gebouw maken en een kijkje nemen in het cellencomplex. Op de informatiemarkt presenteren diverse organisaties zich aan het publiek, zoals Openbaar Ministerie, politie Limburg, advocatuur, HALT, Bureau Jeugdzorg, Reclassering, Het Keerpunt, Het Juridisch Loket, Slachtofferhulp, Veiligheidshuis Zuid-Limburg, Raad voor de Kinderbescherming en Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan een digitale zittingszaal.