Brandweer 'minder een familie'

Venray | In juni is, in opdracht van het Veiligheidsberaad, een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van repressieve brandweermensen over ontwikkelingen in hun werk en in de brandweerorganisatie. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Hiervoor is aan alle brandweermensen in Nederland gevraagd een vragenlijst in te vullen. De resultaten hiervan zijn nu bekend.

Vakbonden, vakvereniging en Veiligheidsberaad van burgemeesters hebben samen opgetrokken bij dit onafhankelijke onderzoek. Dat is zeer waardevol. In het onderzoek wordt aandacht besteed aan thema's zoals betrokkenheid, regelruimte, verhouding medewerkers en leiding en ervaringen met uitruk op maat. Op de website van Brandweer Nederland staat de landelijke rapportage. "Maar liefst 92% van onze collega's zegt er trots op te zijn om brandweerman of -vrouw te zijn. Dat is hartverwarmend", volgens Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland.

Bij Brandweer Limburg-Noord is aan 900 brandweermensen gevraagd de enquête in te vullen. Uiteindelijk heeft 23% van het personeel hier gehoor aan gegeven. De rapportage van Brandweer Limburg-Noord is te vinden op de website (www.brandweer.nl/limburg-noord). De resultaten komen grotendeels overeen met de landelijke cijfers. Wat onder andere uit de cijfers blijkt, is dat veel brandweermensen steeds minder het gevoel hebben dat de brandweer 'een familie' is. Bovendien vinden zij dat de afstand tussen management en werkvloer groot is. Ook geven brandweermensen aan dat ze minder dingen zelf kunnen regelen. In Limburg-Noord zijn de ervaringen met het uitrukken met snelle interventievoertuigen positief.

Het merendeel van het brandweerpersoneel geeft aan dat de betrokkenheid bij het werk en de organisatie groot is. Brandweermensen vinden het werk plezierig en belangrijk en krijgen veel waardering van vrienden en familie. Vooral de verbondenheid met de eigen post is groot. De meesten erkennen dat het lastig is om nieuwe vrijwilligers binnen te halen en vinden dat de organisatie daar meer aan kan doen.

Kevin Wolters (manager afdeling incidentbestrijding) geeft aan: "De afgelopen jaren kwamen er veel veranderingen op de brandweer af. Er is geregionaliseerd en er is bezuinigd. De betrokkenheid van onze brandweermensen bij hun werk is nog steeds erg groot. Ze komen graag naar hun werk. Dat doet me goed. Er zijn echter ook aanknopingspunten voor verbetering, daarover ga ik graag met OR en medewerkers in gesprek."


Wereldwijzer op Raayland College

Venray | Wereldwijzer. Dat is de belofte aan alle leerlingen op het Raayland College in Venray.

De afgelopen maanden zijn docenten, ouders, leerlingen en de directie bezig geweest met de vraag: waar staan ze voor en wat geven ze de leerlingen mee? Het antwoord ligt in Wereldwijzer. Het Raayland is een wereldse school waar iedereen welkom is. Een school die klaar is voor de toekomst en waar de leerlingen lessen krijgen die aansluiten bij hun talent en mogelijkheden. Een school die leerlingen in staat stelt door bijvoorbeeld uitwisselingen en maatschappelijke stage echt kennis te maken met de wereld om hun heen. En een school die samen met ouders en leerling in gesprek is tijdens bijvoorbeeld de startgesprekken over de ontwikkeling van de leerling. Maar ook op themabijeenkomsten over wat ze nodig hebben om samen de stap vooruit te kunnen maken. Die ambities zijn vertaald naar zes heldere kernwaarden waarmee te zien is waar het Raayland voor staat: 1. Een grootse schatkamer vol talenten 2. Iedereen is gelijk, niemand is hetzelfde 3. In aansprekend dialoog, met én voor elkaar 4. De toekomst begint vandaag 5. De kracht van verbindend leven en leren en 6. Met elkaar op reis naar vooruit.

De belofte en kernwaarden zijn voortaan zichtbaar in de nieuwe huisstijl en het logo van het Raayland College. De leerlingen hebben inmiddels kennis gemaakt met het verhaal van de zes waarden en de belofte Raayland Wereldwijzer. Ze werden ontvangen door een introductieteam. Tijdens de eerste lesuren en in de pauze werden leerlingen uitgenodigd mee te doen aan een fotowedstrijd: met elkaar en met de kernwaarden op de foto. De inzendingen zijn op de Facebookpagina te vinden. De komende maanden worden deze waarden verder zichtbaar gemaakt en verankerd binnen het Raayland College.

Meer weten of kennismaken? De website www.raayland.nl wordt binnenkort helemaal vernieuwd. De kernwaarden worden op de nieuwe website nader toegelicht. Het Raayland College in Venray houdt op woensdag 29 november open huis om kennis te maken met de school.


Wandeling IVN

venray | IVN Geijsteren-Venray houdt op donderdagmiddag 9 november een excursie voor senioren bij de Ballonzuilbossen met als thema: het bos in al zijn facetten. De wandeling start om 14.00 uur bij het Ballonzuilmonument. Op de Beekweg (vanuit Venray) sla je bij het houten bord Ballonzuilbossen rechtsaf de weg Rozendaal in. Doorrijden tot aan het monument. Deelname is gratis.

De Ballonzuilbossen danken hun naam aan het eerste luchtvaartmonument van Nederland, dat herinnert aan de landing van een ballon uit Parijs, op 18 januari 1871. Toen die ballon hier landde, was het hier nog een groot, nat heidegebied. Inmiddels is de heide grotendeels verdwenen en is er een flink bos voor in de plaats gekomen. Hier en daar kom je nog restanten 'woeste grond' en stukjes heide, een vennetje, en een stuifzandgebiedje tegen. Ook zijn in de Ballonzuilbossen nog verschillende elementen die aan het verleden herinneren, zoals het Schieeëperskruus, loopgraven, statige beukenlanen en het afleidingskanaal.

Het thema van deze seniorenwandeling is het bos in al zijn facetten. Ingegaan wordt op het onderscheid natuurlijk bos/productiebos, waarom hier bossen werden aangelegd, waarom bossen er tegenwoordig zo 'slordig' uit zien, het beheer, welke bosbewoners je kunt tegenkomen, etc.

Ieder die het fijn vindt op donderdagmiddag 9 november mee te wandelen, is welkom op deze wandeling.