Het fenomeen van de genezing

Venray | De film Het fenomeen van de genezing wordt op zaterdag 4 november vertoond in 't Stekske aan de Kruidenlaan 161 in Venray.

Genezing langs geestelijke weg, ook van ongeneeslijke ziekten; voor veel mensen klinkt het te mooi om waar te zijn. Dat dit toch mogelijk is, toont de documentaire Het fenomeen van de genezing - de wereldwijde activiteiten van de Bruno Gröning.

Bruno Gröning zorgde in de 50'er jaren wereldwijd voor krantenkoppen door buitengewone genezingen. Toen hij stierf in 1959, geloofden velen dat daarmee alles voorbij was. Door toepassing van zijn leer gebeuren genezingen, die uit medisch oogpunt onverklaarbaar zijn. In 1979 richtte Grete Häusler de Bruno Gröning-Vriendenkring op. Zijzelf beleefde door Bruno Gröning de genezing van drie als 'ongeneeslijk' aangetoonde ziekten. Tot haar eigen verbazing stelde zij vast, dat ook na 1959 genezingen gebeurden. Langzamerhand werden steeds meer artsen door hun genezen patiënten geattendeerd op het gebeuren. In 1992 richtten artsen en mensen uit andere medische beroepen de Medisch Wetenschappelijke Vakgroep (MWF) op in de Bruno Gröning-Vriendenkring. Zij hebben de taak op zich genomen om de genezingen te onderzoeken aan de hand van diagnoses, die door onafhankelijke artsen bevestigd en gedocumenteerd zijn. Zij houden wereldwijd lezingen om collega's en geïnteresseerden te informeren.

Door deze activiteiten en verder door de onvermoeibare inzet van vrijwillige helpers is de Bruno Gröning-Vriendenkring intussen gegroeid tot een van de grootste verenigingen voor genezing langs geestelijke weg, wereldwijd. In mei 2013 kreeg de Bruno Gröning-Vriendenkring het Peace Pole Award de aan de Verenigde Naties (UNO) aangesloten World Peace Prayer Society (WPPS).

Al deze belangrijke gebeurtenissen laat de documentaire zien. In totaal negen jaar besteedde het team van regisseur en scriptschrijver Thomas Eich aan de productie. Zo was het filmteam onderweg op alle continenten en interviewde Bruno Gröning-vrienden uit meer dan 35 landen. Bij elkaar zijn twintig en medisch gedocumenteerde genezingen te zien in de film.

De film wordt van 11.00 tot 17.00 uur in drie delen vertoond en de toegang is vrij, maar een gift wordt gevraagd. Telefonische reservering van plaatsen (0475)326068, (045)5413866. Verdere informatie is te vinden op www.bruno-groening-film.org.


Concert La Douce France in Leunen

Venray | Symfonieorkest Helmond-Venray brengt op zondag 26 november om 15.00 uur in de Heilige Catharinakerk in Leunen het concert La Douce France, een programma met louter Franse romantische en laatromantische suites. Solistische medewerking verleent Bruno Alonso Iglesias op altsaxofoon in Scaramouche van Milhaud.

Het openingswerk is L'Arlésienne Suite nr. 1 van George Bizet. Deze suite bestaat uit vier delen en vooral het deel Carillon valt op door de vier hoorns die kerkklokken nabootsen met hun klanken. Gabriel Fauré schreef enkele stukjes voor piano vierhandig en in 1906 bewerkte Henri Rabaud deze tot de Dolly suite voor symfonieorkest. De suite is vernoemd naar Dolly, het dochtertje van Fauré's maîtresse. Het zijn zes korte deeltjes. Het eerste deel Berceuse werd bekend als tune van het Engelse radioprogramma voor kinderen Listen with Mother. De Suite Pastorale van Emmanuel Chabrier, uit 1888, is ook een bewerking, door de componist zelf, van enkele pianowerkjes, de Pièces pittoresques, tot orkestsuite. De bekende Franse componist Francis Poulenc schreef later dat deze werkjes zeker zo'n belangrijke plaats innemen in de Franse muziek als de Préludes van Debussy.

Bruno Alonso Iglesias in Scaramouche van Darius Milhaud Symfonieorkest Helmond-Venray is blij te mogen samenwerken met de talentvolle Bruno Alonso Iglesias op saxofoon, in Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is een bewerking van een werk voor twee piano's tot suite voor saxofoon en symfonieorkest door Milhaud zelf. Bruno Alonso Iglesias volgde in Spanje vanaf zijn 10e jaar saxofoonles bij Elisa Arias en speelde daar in het Saxofoon Orkest van Redondela. Met dit orkest toerde hij door Europa, nam hij diverse cd's op en was hij ook solist op de tenorsaxofoon. Hij volgde masterclasses bij onder meer Martien Maas en Jean Pennings. In 2015 trad hij toe tot de Xingro's Big Band. Hij studeert momenteel aan het conservatorium van Tilburg bij Ad van Zoelen en is lid van Orkest Orventus onder leiding van Jacco Nefs, dat dit jaar hoge punten scoorde bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.


Cor nodigt uit

Heide | Onder de noemer Cor nodigt uit ontvangt Cor van der Cruijsen op zondag 5 november om 15.00 uur voor de eerste keer muzikale vrienden in de huiskamer van de school in Heide.

Op zijn zevende begon Cor van der Cruijsen met het spelen op accordeon en hiermee begon zijn liefde voor muziek en instrumenten. Deze liefde heeft hem nooit meer verlaten. Zijn muzikale pad loopt van Hilversum via een militair orkest, top-40 bandjes, internationale accordeonfestivals, musicalprojecten en veel carnaval tot optredens in China toe.

Tussendoor had hij ook nog tijd om een eigen studio op te zetten en in de zorg mensen te ondersteunen als muziektherapeut. Van der Cruijsen is als toetsenist, accordeonist, zanger en entertainer een allround muzikant die zijn ervaring, veelzijdigheid, passie en bovenal zijn plezier in de muziek naar de mensen toebrengt. In de huiskamer van de school in Heide nodigt Cor muzikale en creatieve vrienden uit om samen met hem muziek te maken. Muziek die uitbundig kan zijn maar ook ontroerend, waarop mensen mee kunnen zingen maar ook stil van worden.

Tijdens de eerste Cor nodigt uit ontvangt hij muzikanten van atelier Jerusalem onder leiding van Jos Koenen en pantomimetheater Niks Zegge. Hiermee waren ze samen in Venray al zeer succesvol bij de onlangs gehouden culturele manifestatie Schijt aan de grens. De entree is vrij. Cor nodigt uit vindt ook in december plaats en in januari en april 2018.