Ilse Franssen:
Ilse Franssen: "We willen kinderen wegwijs maken in de natuur." Foto: Henk Lammen

"Ze leren over dieren"

Venray | Het informatie- en educatiecentrum voor kinderen in pannenkoekenrestaurant De Perdstal in Venray is voltooid. Hans Teunissen, gedeputeerde van de provincie Limburg, opent het educatiecentrum officieel op 7 november. Hij stond als oud-wethouder van de gemeente Venray in 2008 aan de wieg van het centrum. Iedereen is vanaf 8 november welkom om het educatiecentrum te komen bekijken.

Door Willem Menting

Teunissen had samen met Ilse en Paul Franssen een voortrekkersrol. Het echtpaar Fransen bestiert sinds enkele jaren De Perdstal in het Vlakwaterbos. Het trio nam ook het initiatief voor Stichting Stadsbos Vlakwater. Ilse Franssen is ontzettend blij met de voltooiing van het informatie- en educatiecentrum in het pannenkoekenrestaurant. "We hebben een feestelijke opening gepland met een hapje en een drankje. Ik vind het geweldig dat Hans (Teunissen, red) de officiële opening verricht."

Het Vlakwatergebied is samen met het Odapark een belangrijke groene long voor de kern Venray. Naast de aanwezige natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten heeft het gebied een belangrijke recreatieve functie voor de inwoners van Venray. Kinderen leren dankzij het educatiecentrum over de natuur in het Vlakwaterbos.

"We willen kinderen wegwijs maken in de natuur. Ze leren over de bloemen, planten en dieren in dit gebied. Ook leren ze bijvoorbeeld hoeveel graan er nodig is voor een pannenkoek." Via een voedingswand leren kinderen wat bepaalde diersoorten wel en niet kunnen eten. Zo eet een paard bijvoorbeeld geen walnoten, maar wel radijsjes en een uil mag geen gifkikkers eten, maar wel regenwormen nuttigen. Ook is er een speelzolder in het 140 plaatsen tellende pannenkoekenrestaurant. De Perdstal heeft verder een huidenwand waar kinderen de huid van diverse diersoorten kunnen voelen. "Ze leren over de dieren die hier in het gebied voorkomen. Veel kinderen denken tegenwoordig dat eieren uit de supermarkt komen, het is toch wel van belang om te weten dat daar toch echt kippen voor nodig zijn."

Ook over de afkomst van graan en pannenkoekenmeel wordt gesproken. "Kinderen die gegeten hebben, mogen een kijkje gaan nemen in de molen waar ons meel gemaakt wordt." De eerste ideeën om het Vlakwaterbos, een gebied van zo'n vijftig hectare, te vernieuwen stammen dus uit 2008. Teunissen wilde het Vlakwater nieuw leven in blazen en de omgeving hierbij betrekken in de vorm van een stadsbos. Het Vlakwater was tot eind jaren 70 een camping. De asfaltpaden en open plekken in het bos zijn nog herinneringen aan deze camping.

Het huidige pannenkoekenhuis diende als kantine voor deze camping, later had de Koninklijke harmonie Euterpe hier het vaste onderkomen. De plannen werden in 2011 omarmd door door Ilse en Paul Franssen. Zij richtten toen Stichting Stadsbos Vlakwater op en verbouwden in 2015 de Perdstal om tot pannenkoekenhuis en educatiecentrum. De doelstelling van deze stichting is om het gebied te ontwikkelen en onderhouden met liefde en respect voor de natuur.