Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Wethouder Anne Thielen stelt zich voor

Anne Thielen is op 19 september begonnen als wethouder in de gemeente Venray. Ze stelt zich hier graag voor.

1. Hoe zijn je eerste weken als wethouder bevallen?
Het waren zeer enerverende en uitdagende weken. Er komen veel zaken op je af, je wil het goed tot je nemen en naar iedereen luisteren. Daarom waren het vooral ook leuke weken. Elke dag wist een inwoner mij weer te verrassen of kwam er een interessant onderwerp voorbij.

2. Welke opleiding moet je volgen om wethouder te kunnen worden?
Er is geen specifieke opleiding die je per se moet volgen. Anders krijg je ook weinig diverse mensen in de politiek. Wat ik persoonlijk wel belangrijk vind en jonge politici aan zou raden, is het verdiepen in de standpunten van je eigen partij. Als je daar de tijd voor neemt, creëer je een rugzak met inhoud en koers die je helpen bij het maken van beslissingen. Onlangs bedacht ik mij dat ik elke cursus binnen het CDA wel heb gehad, behalve de wethouders leergang.

3. Wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in de politiek?
Het is geleidelijk gegaan, vanaf mijn veertiende volgde ik het nieuws. Daarna is via deelname aan jeugddebatten het balletje verder gaan rollen. Op mijn zeventiende werd ik lid van het CDA om mee te doen als steun kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in november 2009.

4. Je bent de jongste wethouder van heel Limburg. Is dat een voordeel of juist een nadeel?
Ik sta er eigenlijk niet al teveel bij stil. Ik hoop dat andere jongeren het zien als voordeel, dat ook al ben je jong, je kan bereiken als je iets wil en ervoor gaat.

5. De gemeenteraadsverkiezingen zijn binnenkort weer.
Ik vind het belangrijk om grip te blijven houden op het sociaal domein en onze inwoners de zorg te bieden die zij nodig hebben. Nu we de 'basis op orde' hebben, is het goed om in dat kader stappen te gaan zetten met ons lokaal gezondheidsbeleid. Daarin speelt 'werk' ook een essentiële rol.

6. Wat wil je op de langere termijn bereiken?
Dat ik mij mag blijven inzetten voor onze inwoners, daar geniet ik van. De functie van een volksvertegenwoordiger of bestuurder is daarin een middel.

7. Wat is voor jou een bijzondere plek in de gemeente?
Ik slenter graag door het centrum van Venray of spreek daar met mensen af. Maar ik hou ook van het platteland waar je al wandelend of fietsend je gedachten kunt verzetten. Ik heb niet een bijzondere plek maar voel me thuis in de hele gemeente.

College omarmt visie veehouderij Venray

De veehouderij is een onlosmakelijk deel van de gemeenschap in Venray. Ook in de toekomst is er plek voor de veehouderij in Venray. Maar dan moet de sector zich wel duurzaam ontwikkelen. De gezondheid van de mens staat daarbij centraal.

Dat is de kern van het ontwerp visie veehouderij Venray. De visie moet bijdragen aan een goede balans tussen de ontwikkelingsruimte voor de veehouderij en de bescherming van een goed woon- en leefklimaat voor de inwoners. Burgemeester en wethouders hebben het ontwerp voor de visie deze week vastgesteld. "Venray blijft ruimte bieden voor bedrijfsontwikkeling. Maar we scherpen wel de kaders flink aan."

Pilot

Dat wil Venray onder meer doen door een strengere geurverordening. In de nieuwe Omgevingswet, die in 2021 moet ingaan, kunnen gemeenten strengere eisen aan geur stellen. De gemeente heeft de minister van Infrastructuur en Milieu (I&M) toestemming gevraagd om bij wijze van proef nu al de geureisen te mogen aanscherpen, vooruitlopend op de Omgevingswet. De visie wordt beschouwd als een bouwsteen vooruitlopend op de nog op te stellen gemeentelijke omgevingsvisie.

Samen

Martijn van der Putten is tevreden over het resultaat van de visie veehouderij, maar zeker ook over de manier waarop de visie tot stand is gekomen. "In goed overleg en samenspraak met alle belanghebbenden.

De visie veehouderij ligt tot en met 30 november ter inzage. Alle relevante stukken staan op de website van de gemeente. Kijk voor meer informatie op www.venray.nl.