Het echtpaar Jeanne en Piet Smits is op vrijdag 27 oktober zestig jaar getrouwd.
Het echtpaar Jeanne en Piet Smits is op vrijdag 27 oktober zestig jaar getrouwd. Foto: Rikus ten Brücke

Raak bij eerste dans

Venray | Een vluchtige ontmoeting op de kermis in Venray leidde voor Piet en Jeanne Smits tot een gouden huwelijk. Het echtpaar is op vrijdag 27 oktober 50 jaar getrouwd en dat wordt een dag later gevierd.

Door Willem Menting

Piet (75) en Jeanne (72) leren elkaar kennen tijdens de Venrayse kermis in 1963. Jeanne uit Merselo valt als een blok voor haar toekomstige echtgenoot uit het Brabantse Erp als ze hem ziet dansen. "Hij kon fantastisch dansen. Daar stond ik mooi naar te kijken. Niemand kon zo goed dansen als hij. Gelukkig vroeg hij mij ten dans. Dat was een hele eer." Niet veel later werd een afspraakje gepland. Er was alleen een probleem. Piet had nog nooit van Merselo gehoord. "Ik reed door de stromende regen op mijn brommer naar Merselo. Dat was wel even zoeken, maar toevallig liep ik de zus van Jeanne tegen het lijf in een winkel. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar Jeanne gegaan." Het regende zo hard dat Piet in Merselo mocht blijven slapen. "Niet bij mij op de kamer hoor. Dat was echt ondenkbaar in die tijd", vult Jeanne haar man aan.

Na vier jaar verkering gaven de twee elkaar het ja-woord. In Merselo bouwde het kersverse echtpaar een huis. "Dat hebben we helemaal zelf gedaan. We zijn wat dat betreft alle twee ontzettend handig", zegt Jeanne. "Ik heb geen seconde spijt van mijn vertrek uit Erp. Ik heb nooit de behoefte gehad om mijn hele leven daar te wonen", stelt Piet. Het stel is zo handig dat ze het bedrijf Smits Dakbedekkingen beginnen in 1978. Dat bedrijf zou later worden overgenomen door oudste zoon Rob. Jeanne en Piet kregen ook nog zoon Ruud. Hard werken staat hoog in het vaandel bij het echtpaar. Zo heeft het stel met wijn maken een gezamenlijke hobby gevonden. In 2002 begonnen zij met het produceren van de drank. "Vorig jaar hebben we zo'n 900 liter wijn gemaakt. Het is ontzettend leuk om te doen. We zijn dan ook echte wijnliefhebbers", vertelt Jeanne over hun gezamenlijke passie. De 150 ranken grote wijngaard van Jeanne en Piet staat bij hun zoon Ruud in de tuin. "Als het even kan, ben ik daar iedere dag te vinden. Ik ben sowieso altijd bezig. Ik kan totaal niet stilzitten", vertelt Piet. Toch scheelde het niet veel of Piet was er niet meer geweest. De harde werker kreeg in 2016 tot twee keer toe een herseninfarct en hij kreeg ook nog een hartinfarct. "Het was echt kantje boord", vertelt Jeanne. "Gelukkig ben ik bijna weer helemaal fit. Volgens de cijfers ben ik weer bijna op mijn niveau van voor de infarcten."

Het echtpaar geniet samen nog volop. Onder meer van Floor (15), Bart (15), Sam (13), Maik (14) en Jules (12), de vijf kleinkinderen. "Daarnaast is respect voor elkaar het codewoord. Het is zo belangrijk om elkaar de ruimte te geven. Dat hebben we wel geleerd tijdens ons huwelijk", stelt Jeanne. Piet vult haar aan: "We kunnen elkaar niet missen. We hebben in al die jaren nooit onenigheid gehad."