'Zelf regie nemen bij Polenhotels'

VENRAY | InVENtief vindt dat de gemeente zelf de regie in handen moet nemen met huisvesting van arbeidsmigranten.

"De huidige situatie vraagt om een actief en sturend beleid van de lokale overheid. Dit kan niet langer aan de markt worden overgelaten", meent fractieleider Tino Zandbergen na enkele negatieve ervaringen in Venray. De gemeente nam tot nu toe een afwachtende houding aan en kwam pas in actie als marktpartijen zich op het gemeentehuis melden met een concreet plan. Zoals Work aan Stay (Paschalis Oostrum), Hoex/Maessen (oude melkfabriek Leunen) en Lucassen Projecten (Den Hoebert Venray).

"Steeds meer ondernemers zien hierin een verdienmodel", weet Zandbergen. "Zoals meestal blijkt houden de plannen geen rekening met de belangen van omwonende burgers."

Het CDA wil na alle commotie een pas op de plaats maken. "Want we moeten eerst nieuw beleid ontwikkelen", vindt fractieleider Toon Loonen. Het CDA beseft dat het tot nu vaak is misgelopen. "We merken dat inwoners van Venray het gevoel hebben niet goed meegenomen te worden bij grote ontwikkelingen in hun directe omgeving. Omwonenden vinden dat de communicatie niet goed verloopt en dat er niet voldoende geluisterd wordt."

De PvdA is, net als CDA en D66, voorstander van het Polenhotel in Leunen. De PvdA vindt dat het bij de andere partijen ontbreekt aan politieke wil. "We kunnen beleid maken zoveel we willen, maar op deze manier vinden we geen oplossingen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Elk initiatief wordt in de kiem gesmoord", zegt fractieleider Henk Bisschops. Hij verwijt dat politieke tegenstanders zich verschuilen achter bezwaren over de ruimtelijke ordening. "Om zo maar geen impopulair besluit te hoeven nemen."


'Schoolverzuim is veel te hoog'

VENRAY | Samenwerking en VVD zijn bezorgd over de hoge verzuimcijfers in het onderwijs. Zowel bij het helemaal niet naar schoolgaan als bij het verzuim steekt Venray boven het landelijk gemiddelde uit.

In de begroting meldt het college te verwachten dat de verzuimcijfers in de komende jaren niet zullen dalen. "Te gemakkelijk gaan B en W voorbij aan het gegeven dat het verzuim in Venray al hoger ligt dan het landelijk gemiddelde", zegt fractieleider Martin Leenders (Samenwerking). "Hier moet meer aandacht aan geschonken worden. Zeker als je kinderen kansrijk wilt laten opgroeien."

De VVD vindt het verontrustend dat in de gemeente Venray meer dan honderd leerplichtige kinderen tussen 5 en 18 jaar helemaal niet ingeschreven staan op een school. "Ook het ongeoorloofde verzuim is in Venray hoger dan landelijk. Dit is zorgwekkend", vindt VVD-fractieleider Ingeborg de Barbanson. "Wij vinden dat dit probleem adequaat moeten worden aangepakt." De VVD wil dat alle 'verzuimkinderen' goed in beeld worden gebracht. "Daarmee moeten we samen met de onderwijspartners voortvarend aan de slag."


Kunstencentrum: groter risico

VENRAY | Het risico voor de afbouw van kunstencentrum Jerusalem valt wellicht 1,6 miljoen euro hoger uit dan verwacht. Dit komt doordat 25 van de 40 medewerkers voor een afkoopsom hebben gekozen.

De PvdA heeft al vaker gewaarschuwd dat de gemeente het risico te laag inschatte. "Soms is het wel eens vervelend om gelijk te krijgen", zegt fractieleider Henk Bisschops. Hij verwijt voormalig wethouder Lucien Peeters te blijven volharden in een te optimistisch scenario.

"Sinds de laatste raadsinformatiebrief weten we wel beter. Het is nu duidelijk dat het risico 1,6 miljoen euro hoger uitvalt dan ons steeds is voorgerekend", aldus Bisschops. De PvdA haalt aan dat het bedrag nog hoger zou zijn als de afkooptermijn niet verlengd was tot 1 maart 2018. "Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken, dat de wethouder de raad bewust een te rooskleurig beeld van de risico's heeft voorgespiegeld. Het is nattevingerwerk geweest", meent Bisschops.

D66 en VVD stelden onlangs vragen in de commissie Leven over de hoogte van de afkoopregeling. De nieuwe wethouder Anne Thielen (CDA) zegde toe er schriftelijk op terug te komen.

D66 wil ook meer informatie krijgen over verhuur van de ruimtes in het gebouw van het kunstencentrum. De partij wil tevens weten wat de kosten zijn voor onderhoud en aanpassing van het pand. "Er is nog maar beperkte duidelijkheid", meldt fractieleider Daan Janssen.


'Azc open voor statushouders'

VENRAY | De PvdA betreurt het dat binnenkort het asielzoekerscentrum in Blitterswijck wordt gesloten. In plaats van de beoogde vijf jaar heeft het azc slechts anderhalf jaar bestaan.

In juni vorig jaar opende het AZC

De PvdA wijst erop dat er sprake is van de komst van 50.000 nieuwe asielzoekers naar West-Europa. "Het zou jammer zijn als we het azc eerst gaan sluiten en het dan weer zou moeten openen", zegt fractieleider Henk Bisschops. "Wij denken dat we daarvoor de handen niet meer op elkaar krijgen." De PvdA stelt daarom voor het asielzoekerscentrum beperkt open te houden. "Om te gebruiken als tijdelijke opvang voor statushouders", aldus Bisschops.

Vochtproblemen gemeentehuis

VENRAY | InVENtief en PP2 vragen aandacht voor de vochtproblemen in het gemeentehuis.

"Het gemeentehuis is verbouwd voor een kleine 24 miljoen euro", zegt Carla Brugman (PP2). "Dit was ook noodzakelijk vanwege de slechte kwaliteit van de muren. Rottende vochtplekken werden bestreden. Maar sinds twee jaar doemen de plekken weer overal op." Ook inVENtief wijst op schimmel en vochtwerking. "Na de verbouwing blijkt dat het vocht nog net zo vrolijk door de muren kruipt en van wering van schimmelwerking is geen sprake. Het stucwerk valt van de muur", aldus Tino Zandbergen die opheldering vraagt aan het college.