Het succesvolle Team Aangepast Judo Nederland.
Het succesvolle Team Aangepast Judo Nederland. Eigen foto

Succesvol op WK judo

Keulen | Team Aangepast Judo Nederland heeft zondag een goede prestatie geleverd door zeven medailles te winnen op het IJF wereldkampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking in Keulen. Kayleigh Heerikhuisen en Andy Schoutens werden beiden wereldkampioen in hun klasse. Jasper Holtackers en Ifeanyi Oguejiofor werden vicewereldkampioen en brons werd behaald door Shurensley Verberne, Jurgen van der Heijden en Etiënne Wolters.

Op donderdag 19 oktober ging het evenement van start met de accreditatie en weging van de judoka's. Op vrijdag vond de divisioning plaats waarbij een team judoleraren o.l.v. Ben Spijkers bekeek of de judoka's in een poule qua niveau bij elkaar pasten. Na de officiële loting, werden de definitieve poules bekendgemaakt. Op zaterdag vonden de wedstrijden in niveau 2 plaats en op zondag was het de beurt aan de Nederlanders, allen strijdend op het hoogste niveau. Kayleigh Heerikhuisen (Shoganai Judo Dronten) kwam uit in de klasse L1 -70 kg en mocht het spits afbijten. Heerikhuisen won haar twee partijen met maximale score en werd Nederlands eerste wereldkampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking.

Shurensley Verberne (Budo-vereniging De Hechte Band, Mierlo) en Andy Schoutens (Kai-In-Sho, Roermond) kwamen beiden uit in de klasse L1 -73 kg en mochten het direct tegen elkaar opnemen. De onderlinge confrontatie werd gewonnen door Schoutens die vervolgens nog twee maal overtuigend won en het tweede goud voor Nederland binnensleepte. Verberne verloor helaas zijn tweede match maar won zijn laatste partij en daarmee de bronzen plak. Jasper Holtackers (Sportinstituut Verhagen, Venray) verloor zijn eerste wedstrijd in de klasse L1 -90 kg van Karmasch die later wereldkampioen werd. Holtackers herstelde uitstekend door zijn volgende twee wedstrijden te winnen en werd vicewereldkampioen. De poule L1 -81 kg met Ifeanyi Oguejiofor (Sportinstituut Verhagen, Venray) werd in de middag gedraaid. In de voorronde Oguejiofor zijn partijen met overmacht en plaatste zich relatief gemakkelijk voor de halve finale. Hierin Oguejiofor trof de Belg Lariviere die ook met ippon werd verslagen. De finale tegen Murphy uit Groot-Brittannië was zeer spannend. Murphy scoorde na twee minuten een wazari en judode tactisch de partij uit waardoor Oguejiofor genoegen moest nemen met zilver.

In de klasse L1 -100 kg deed Jurgen van der Heijden (Sportinstituut Verhagen, Venray) enorm zijn best maar had veel last van spanning en verloor zijn twee wedstrijden. Hierdoor bleef het deze keer bij brons. Etiënne Wolters (Sportinstituut Verhagen, Venray) won twee partijen in de klasse L1 +100kg maar verloor er ook twee. Wolters was dicht bij zilver maar moest genoegen nemen met brons. "Dit team heeft buitengewoon goed gepresteerd. Voorafgaand aan dit fantastische eindtoernooi hadden we rekening gehouden met 3 tot 4 medailles. Dat alle judoka's met eremetaal naar huis zijn gegaan, had ik vooraf niet durven dromen." aldus coach Bart Heerikhuisen. De eerste editie van het Wereldkampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking werd georganiseerd door VG-Project e.V. en de DJB (Deutscher Judo Bund), onder auspiciën van de IJF (International Judo Federation) en de INAS-FID (International Association of Sport for Para Athletes with an intellectual disability).