Een groepsfoto gemaakt in 1992 ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Dorpsklank.
Een groepsfoto gemaakt in 1992 ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Dorpsklank. Foto: eigen foto Dorpsklank

Dorpsklank 40 jaar

Castenray | Fanfare Dorpsklank uit Castenray viert in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 november het 40-jarig jubileum. Een van de hoogtepunten is de strijd om de Blaos Promotie Cup, een muziektoernooi tussen korpsen uit de gemeente Venray.

Door Henk Lammen

In november 1977 werd Fanfare Dorpsklank uit Castenray opgericht. Een peiling onder de inwoners van het Venrayse kerkdorp naar muzikale talenten leverde veel respons op, zodat werd besloten een fanfare op te richten. Met 30 leden kende de nieuwe muziekvereniging een vliegende start. In de beginjaren groeide het aantal leden al snel naar 50. Ook muzikaal stond de fanfare haar mannetje. Onder de eerste dirigent Jan Bartels werden enkele kampioenschappen behaald. Onder zijn opvolger Chris Cuppen verdiende de fanfare het predicaat uitmuntend en werd het hoogtepunt uit de 40-jarige geschiedenis behaald. "In 1993 werd tijdens het WMC in Kerkrade de titel behaald in de derde divisie. Dat is slechts voor weinig fanfares weggelegd", glundert voorzitter René Duijkers als een stukje historie wordt belicht. "Dat was een super tijd met een vereniging met enorm veel ambities. Er werden volop Nederlandse en Limburgse titels en promoties in de wacht gesleept." Na die succesvolle jaren kwam de vereniging in een dip. Het ledenaantal daalde naar net iets boven de twintig. Onder voorzitter Louis Vroemen kwam de fanfare weer in de lift en werd het een stabiel clubje van ongeveer 30 musicerende leden. "Dat is voldoende, als de balans van de instrumenten maar goed blijft. Zo lang dat het geval is kunnen we nog jaren vooruit", aldus Duijkers.

Zoals de meeste muziekverenigingen heeft ook Dorpsklank te maken met vergrijzing onder de leden en is de aanwas van onderuit een probleem. Het oudste lid, Geert Kuijpers, is 69 jaar, de jongste, Jaap Duijkers – de zoon van René – is twaalf jaar. In de jeugdsector werkt Dorpsklank al samen met Ons Genoegen uit Oirlo. Wekelijks wordt er gerepeteerd in gemeenschapshuis De Wis. Dorpsklank is een onmisbare schakel in het sociale leven van de dorpsgemeenschap Castenray. Serenades bij (gouden) bruiloften, muzikale bijdragen tijdens de kerstviering op school, Sinterklaas en overige festiviteiten. Dorpsklank is altijd present. "We zijn nog steeds de spil in het dorpsleven", zegt Duijkers. "Daarom is het zaak dat we werken aan de toekomst. De functie van de basisschool is daarin essentieel. De kinderen kunnen deelnemen aan vijf proeflessen en zich presenteren tijdens Muzikalent op school. Samenwerking met de school is een eerste vereiste om nieuwe jeugdleden te kunnen verwelkomen." Op termijn ziet Duijkers verdere samenwerking tussen de muziekverenigingen in de gemeente Venray als een vereiste om samen te kunnen overleven. "We hebben elkaar nodig, zodat jeugd ook in een grotere groep kan blijven samen spelen. Het belangrijkste is om de kinderen enthousiast te houden. Dat ze de liefde voor het maken van muziek krijgen bijgebracht."

In het kader van die toekomstvisie heeft Dorpsklank een lang vervlogen traditie weer nieuw leven ingeblazen. In het verleden was er een gemeentelijk muziektoernooi, dat een jaar of twintig geleden voor het laatst werd gehouden. Met de strijd om de Blaos Promotie Cup hoopt de jubileumcommissie dit treffen tussen muziekverenigingen uit de gemeente Venray weer jaarlijks op de kalender te krijgen. "De respons was meteen groot", zegt Duijkers enthousiast. "Zeven van de elf verenigingen zijn present, de overige vier hadden al andere activiteiten gepland. Maar met dit aantal zijn we bijzonder tevreden." Op zaterdag 4 november spelen alle muziekkorpsen naast een inspeelwerk twee stukken en worden door een jury, bestaande uit Geert Jacobs en burgemeester Hans Gilissen, beoordeeld. "Er zit wel degelijk een competitie-element in, maar daarnaast is het een laagdrempelig evenement. Het uiteindelijke doel is om saamhorigheid, muzikaliteit en bovenal gezelligheid tussen de deelnemende korpsen te bevorderen."

Kijk voor meer informatie over het jubileumprogramma rechtsboven op deze pagina.