Goemans Uitvaartzorg: GreenLeave

Venray | De duurzame uitvaart is geen overwaaiende trend, maar een gestaag doorzettende ontwikkeling. Steeds meer mensen willen hun duurzame principes ook na hun overlijden volgen.

Dat blijkt ook uit de groei van GreenLeave, in 2014 gestart als gezamenlijk initiatief van zes uitvaartondernemers. GreenLeave is gericht op de promotie en aanjaging van duurzaamheid in de uitvaartbranche. Na Siebrand Uitvaartbegeleiding in Kampen en Meander Uitvaartbegeleiding uit Zwolle sluit ook Goemans uitvaartzorg uit Boxmeer, Gennep en Venray zich aan bij GreenLeave.

Ongetwijfeld zullen steeds meer uitvaartbedrijven dit voorbeeld volgen. "Wij vinden echte aandacht voor duurzaamheid bij leven én bij dood een goede ontwikkeling. Daarom kiezen wij als uitvaartorganisatie voor een duurzame manier van werken volgens de vijf principes van Stichting GreenLeave," aldus Wilbert Goemans, directeur van Goemans uitvaartzorg. "We zijn er trots op dat we voortaan ook deel uitmaken van de Stichting GreenLeave. Zij geeft duurzaamheid een gezicht en een kwaliteitskeurmerk. Het is nu nog beter herkenbaar dat wij ook staan voor duurzaamheid."


Goemans uitvaartzorg was al enigszins vertrouwd met duurzaam werken. Zo draagt zij met trots het Keurmerk Uitvaartzorg als bewijs van eerlijk en transparant zaken doen. Daarnaast koopt zij bewust in en wordt er gewerkt bijvoorbeeld met ongebleekt papier en met printers die dankzij de nieuwste technieken energie besparen en een langere levensduur hebben. Ook doet Goemans veel aan voorlichting en verzorgt zij diverse bijeenkomsten om nabestaanden bij te staan in hun verlies. Daarnaast ondersteunt zij lokale activiteiten vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

GreenLeave faciliteert de duurzame uitvaart in Nederland met kritisch geselecteerde uitvaartproducten en –diensten. Samenwerking met andere duurzame organisaties zorgt voor een breed draagvlak; zo is de aanpak van GreenLeave positief getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. De deelnemende uitvaartondernemers van GreenLeave geven zelf uiteraard het goede voorbeeld. Zij houden zich aan de vijf kernprincipes voor duurzaam ondernemen, ook wat betreft het verminderen van de milieu-impact van de eigen werkzaamheden, op kantoor en bij de uitvoering van uitvaarten. Ook goed werkgeverschap en het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven zijn duurzame voorwaarden. Daarnaast voldoen alle deelnemers aan het Keurmerk Uitvaartzorg, dat staat voor eerlijk, transparant en klantgericht werken.