PP2 wil debat over verantwoording

VENRAY | PP2 pleit voor een verantwoordingsdebat in de laatste vergadering van deze raadsperiode.

De oppositiepartij wil zien welke resultaten het college in de afgelopen vier jaar heeft geboekt. Welke doelen niet zijn gehaald en wat nog uitgevoerd moet worden. "Het zou goed zijn dat alle partijen eens kijken wat er is bereikt, wat niet en wat er in de toekomst beter kan. Een gezonde zelfreflectie kan nooit kwaad", zegt PP2-fractieleider Carla Brugman. Ze wijst erop dat het college tegenslagen heeft gekend. "Moeilijke dossiers en twee wethouderswisselingen. Dat werkt natuurlijk niet mee aan continuïteit van beleid en uitvoering."

Het allerbelangrijkste vindt PP2 wat de Venrayse burgers ervan hebben gemerkt. "Laten we daarom eens samen de balans opmaken." PP2 pleit ook voor een overdrachtsdocument van de oude naar de nieuwe gemeenteraad. "In zo'n overdracht staan bevindingen van de afgelopen periode met tips voor de toekomstige raad en de coalitievorming", aldus Brugman.


CDA: bestrijding duizendknoop

VENRAY | De Japanse duizendknoop is een ware plaag. De uitheemse plant woekert heel snel en verdringt de inheemse soorten.

De plant is zelfs zo sterk dat het door asfalt, beton, rioolbuizen en elektriciteitskastjes heen groeit. Ook in de gemeente Venray is de gevreesde indringer al gesignaleerd langs de Deurneseweg. Waterschap Limburg doet verwoede pogingen het 'groene monster' uit te roeien op de dijken.

Dat is lastig omdat de plant diep wortelt en zich snel vertakt. Enkele gemeenten zijn bezig met proeven. "De bestrijding is zeer moeizaam en kostbaar", zegt CDA-fractieleider Toon Loonen. "We moeten onderzoeken waar de haarden van de plant staan en wat we kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen."

'Parkeergarage bron van fijnstof'

VENRAY | De SP vraagt aandacht voor de uitstoot van fijnstof door parkeergarages. De gemeente Weert gaat fijnstoffilters plaatsen om zo de luchtkwaliteit in het centrum te verbeteren.

Parkeergarages zijn een bron van fijnstof. "Uitlaatgassen van auto's, met name diesels, vervuilen de lucht in parkeergarages en die vieze lucht wordt naar buiten geblazen", zegt fractieleider Jan Hendriks (SP). Uit een proef met een parkeergarage in Cuijk bleek vorig jaar dat door de fijnstoffilter de luchtkwaliteit in de omgeving enorm is verbeterd.

"Het effect is tot op honderden meters van de parkeergarage meetbaar. Van vervuiler tot stadslong", aldus de SP die aan het college vraagt ook in Venray onderzoek te doen.