De politieke meningen zijn sterk verdeeld over extra geld voor jongerencentrum The B.
De politieke meningen zijn sterk verdeeld over extra geld voor jongerencentrum The B. Foto: Henk Willemssen

Twist over steun The B

VENRAY | De gemeenteraad is sterk verdeeld over de extra steun van drie jaar lang 60.000 euro die het college in petto heeft voor jongerencentrum The B. D66 en SP steunen de impuls terwijl andere partijen uiterst kritisch reageren.

Ook D66 heeft de afkeurende geluiden van de andere sozen in de gemeente Venray gehoord. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze investering van 60.000 euro zinvol en noodzakelijk is", zegt D66-fractieleider Daan Janssen in zijn reactie op de begroting. The B heeft de toekomstvisie 'The Next Step' opgesteld. Met in het weekeinde een poppodium en doordeweeks jongerenwerkactiviteiten. "Vrijwilligers zijn het hart van The B. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat het te veel gevraagd is voor jongeren en vrijwilligers om de soos draaiende te houden", meent Daan Janssen. De SP vindt dat de fout al is gemaakt met de bouw van het pand dat in mei 2014 werd geopend. "Over de bouw is niet goed nagedacht. Met name in logistieke zin, maar ook wat aankleding en licht en geluid betreft, valt er nog heel wat te verbeteren om het als een volwaardig poppodium te kunnen laten functioneren", meent fractieleider Jan Hendriks. "We vragen ons af of we met jaarlijks 60.000 euro wel de professionaliseringsslag kunnen maken. Dit bedrag is overigens een schijntje van wat andere gemeenten voor een dergelijk centrum over hebben." De SP wil ieder jaar een evaluatie zien. "Zodat we waar nodig bij kunnen sturen. Nog eens drie jaar doormodderen kunnen we ons niet meer permitteren."

In The B organiseerde Dancy onlangs nog een Zumbamarathon voor de slachtoffers van orkaan Irma

PP2 is verbolgen dat het college, zonder overleg met commissie of raad, nu ineens 60.000 euro in de begroting zet. "De gemeente heeft al erg veel geld uitgetrokken om dit gebouw te realiseren", zegt Carla Brugman (PP2). Het heeft er nog niet toe geleid dat er een bloeiend centrum voor de jongeren is in Venray." PP2 zet vraagtekens bij de aanstelling van drie personeelsleden. "Het is voor de andere jeugdsozen in onze gemeente onverteerbaar dat zij bijvoorbeeld maar 6.600 euro krijgen en volledig draaien op vrijwilligers. Terwijl ze in de toekomst misschien wel helemaal geen subsidie meer krijgen. Waarom meet het college met verschillende maten", vraagt Brugman zich af.

De VVD wijst erop dat de raad eerder niet instemde met moties voor extra geld voor The B. "Op deze manier wordt de raad niet serieus genomen", vindt fractieleider Ingeborg de Barbanson. "Omdat voorstellen die het niet hebben gehaald nu via de achterdeur weer terugkomen."

Het CDA spreekt van een 'donderslag bij heldere hemel'. De partij heeft zijn twijfels over de opzet van een poppodium in de weekeinden. "Om ons heen zien we poppodia worstelen in een verzadigde markt. Er worden enorme bedragen naartoe geschoven om ze overeind te houden", stelt fractieleider Toon Loonen. "Nog meer geld toekennen aan The B vindt het CDA niet fair tegenover andere jongerencentra. Bovendien is het onduidelijk wat The B hiervoor gaat bieden."

Ook inVENtief toont zich kritisch. "Het is volstrekt onduidelijk of dit relatief grote budget tot blijvend resultaat leidt", zegt fractieleider Tino Zandbergen. "Het is al jaren tobben met het jongerencentrum. Het politieke cadeau van de vorige coalitie in de vorm van The B was bij voorbaat kansloos. inVENtief heeft toen ook tegengestemd. Jongerencultuur is van bovenaf niet maakbaar. Het gelijk is inmiddels bewezen. Om nog te redden wat er te redden valt, wordt er weer drie jaar lang 60.000 ingepompt."