Einde aan extra stijging ozb

VENRAY | In 2018 komt er een einde aan de extra stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). De doorbraak is geforceerd nu het CDA overstag is gegaan.

Samen met de coalitiepartners D66 en Samenwerking dient het CDA tijdens de begrotingsbehandeling op 7 november een amendement in. Om de ozb in 2018 alleen nog met het inflatiecijfer te laten stijgen. De ozb was ieder jaar een twistpunt in de begroting. In het coalitieakkoord is afgesproken dat in de raadsperiode 2014-2018 de ozb zou stijgen met de maximaal toegestane verhoging van het Rijk, de zogeheten macronorm. De oppositie heeft hier altijd fel tegen geageerd. Ze vinden een toename met alleen het inflatiecijfer genoeg. "Al jaren pleiten wij voor een ozb-verlaging, maar daarvoor bleek tot op heden niet genoeg politiek draagvlak", zegt VVD-fractieleider Ingeborg de Barbanson. "Elke verhoging met meer dan de inflatiecorrectie is voor de VVD onbespreekbaar."

Het CDA wijst er in haar reactie op de begroting op dat Venray qua lastendruk onder het gemiddelde zit in Nederland. "Maar gezien onze gezonde financiƫle positie is de noodzaak voor extra stijgingen vervallen", meldt fractieleider Toon Loonen. Het college heeft in de begroting nog gerekend met de macronorm, een stijging van 3,1 procent. Het inflatiecijfer ligt op 1,6 procent waardoor er een tekort ontstaat van een paar ton.

Er zijn sowieso enkele tegenvallers bij de ozb doordat er minder huizen zijn gebouwd dan verwacht en doordat meer eigenaren met succes bezwaar hebben gemaakt tegen de waardebepaling van hun woning.


'Lobbyen tegen verhoging btw'

VENRAY | PP2 vindt dat CDA, D66 en VVD moeten lobbyen in Den Haag om de voorgenomen btw-verhoging van 6 naar 9 procent weer van tafel te halen. Deze drie partijen maken deel uit van de nieuwe regering.

"De verhoging zal het hardst aankomen bij de mensen die moeten rondkomen van een uitkering of pensioen. Dus bij de mensen die om uiteenlopende redenen niet werken", zegt fractieleider Carla Brugman. "Compensatie met minder belasting op werk gaat bij deze groepen niet op." PP2 wijst erop dat de btw-verhoging ook grote gevolgen heeft voor bedrijven. "Het mkb staat hoog in het vaandel in Venray. Deze bedrijven zullen de grenseffecten gaan voelen", meent Brugman. "Mensen zullen vaker hun boodschappen in Duitsland halen. En Venray ligt relatief dicht bij de grens."