SP: roep om semipermanente woningen

VENRAY | Drie jaar geleden pleitte de SP al voor semipermante woningen, voor zowel arbeidsmigranten als woonurgenten. Er werd zelfs raadsbreed een motie aangenomen maar daarna werd het stil.

De SP zwengelt de discussie opnieuw aan en roept het college op alsnog de motie uit te voeren. De uitspraken van schooldirecteur Dionne Donlou, die zich zorgen maakt over de huisvesting van arbeidsmigranten in de dorpen, is de SP 'uit het hart gegrepen'. "Door de binding met een dorp kan de arbeidsmigrant makkelijker integreren en het is goed voor het voortbestaan van de dorpsscholen", zegt fractieleider Jan Hendriks. "Al jaren pleit de SP ervoor om op kleine schaal arbeidsmigranten te huisvesten in wijken en dorpen. Semipermanente woningen bieden daar een pasklare oplossing voor."

PP2 en Samenwerking dringen aan op een strengere controle van huisvesting van arbeidsmigranten. Dit gebeurt nu nog vaak illegaal. "Er wordt alleen gehandhaafd op de minimale brandveiligheid. Dat is te weinig", zegt fractieleider Martin Leenders van Samenwerking. "Het argument van 'ze kunnen nergens anders naar toe' vinden wij een onzinargument."

Samenwerking wil dat er boetes volgen als de huisvesting niet voldoet of niet geregistreerd is. De eigenaren moeten eerst de kans krijgen de onderkomens op orde te brengen. "Binnen twee tot drie jaar moeten alle plaatsen waar het niet goed geregeld is op peil gebracht of verdwenen zijn", stelt Leenders. "Alleen op deze manier kunnen we een goede huisvesting afdwingen en niet achter de feiten aan blijven lopen." Samenwerking wil dat er in 2018 extra budget komt voor handhaving.


'Geld symposium beter besteden'

VENRAY | Samenwerking ziet het niet zitten om 67.000 euro uit te trekken van het houden van een bijensymposium.

Samenwerking wijst erop dat zo'n symposium al eerder in Horst is gehouden. "Het heeft daarom geen toegevoegde waarde meer. Die 67.000 euro kunnen we veel beter besteden", vindt Martin Leenders (Samenwerking). Hij ziet liever een breder symposium over overlast van beschermde diersoorten en ongedierte. "We onderschatten de risico's van de bruine en zwarte rat, de schade door de beverrat, het wilde zwijn en andere soorten zoals de das, vos en insecten zoals de mug."

PP2 diende al een motie in voor een betere leefomgeving van de bij in de gemeente. Want debijenpopulatie loopt flink terug. PP2 en VVD kijken uit naar het plan van aanpak. "Met alleen een symposium wordt onze gemeente niet bijenvriendelijker", meent Carla Brugman (PP2).


'Andere bedrijven aantrekken'

VENRAY | Venray gaat een nieuw bedrijventerrein van 30 hectare ontwikkelen. CDA en D66 pleiten voor andere bedrijvigheid dan alleen logistieke dienstverleners.

Het CDA wil juist deze kans aangrijpen om hoogopgeleid personeel naar Venray te trekken. Door bedrijven binnen te halen met hoogwaardige arbeidsplaatsen. "Dit geeft een impuls aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente", zegt fractieleider Toon Loonen.

Het nieuwe bedrijventerrein biedt nieuwe kansen, vindt D66. "Het zou mooi zijn als Venray aan risicospreiding doet en zich niet alleen richt op grote logistieke spelers", zegt fractieleider Daan Janssen. "Kleinere maakbedrijven passen prima en sluiten goed aan op de Automotive Campus in Helmond en High Tech Campus Eindhoven." D66 ziet overigens liever uitbreiding op bestaande bedrijventerreinen dan opnieuw veel natuur op te offeren.


SP in geweer tegen bomenkap

VENRAY | SP wil dat er een halt komt aan de onnodige bomenkap. De partij verzet zich ertegen dat gezonde bomen, die niemand in de weg staan, moeten sneuvelen.

"Ze geven alleen wat overlast door bladval. Of in het meest ernstige geval wordt bomenkap gebruikt om de begroting dicht te krijgen", zegt fractieleider Jan Hendriks. "Dat zijn we nog niet vergeten. Het was vooral kortzichtig."

De SP wijst op de functie van de bomen in de zomer. Door de schaduw ontstaan aangenamere temperaturen in de bebouwde binnenstad. "Daardoor hoeven energieslurpers als de airco niet aan of minder hard te draaien. Daarnaast geven bomen een groenere aankleding en zorgen ze voor zuurstof." De SP wil dat alleen nog bomen gekapt worden die ziek zijn of een gevaar vormen voor de omgeving.


D66: nieuwbouw Aldi niet logisch

VENRAY | D66 verzet zich tegen de komst van Aldi naar het winkelcentrum. Onlangs werd bekend dat de supermarktketen wellicht naar De Bleek verhuist.

"Nieuwbouw van Aldi betekent een forse toevoeging van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak in het centrum", zegt fractieleider Daan Janssen. "Terwijl juist is afgesproken daar zeer terughoudend mee om te gaan. Er is nu al geen gezonde balans tussen vraag en aanbod."

Vanuit de centrumvisie wordt gewerkt aan een compacter centrum om zo de leegstand terug te dringen. D66 wijst ook op gevolgen voor het winkelcentrum van Veltum als Aldi daar als publiekstrekker wegvalt.

inVENtief wil de deur openhouden voor een verplaatsing van Aldi naar De Brier.