Breuk SP met Schellen

VENRAY | Wim Schellen geeft zijn raadszetel niet terug aan de SP. Vorige week donderdag zegde de fractie het vertrouwen op in Schellen die in conflict ligt met de landelijke partij over de afdrachtregeling. De SP zette hem uit de fractie en verzocht hem zijn zetel af te staan aan de partij. Dat weigert hij. Hij blijft als eenmansfractie in de raad onder de naam Lijst Schellen.

Door Henk Willemssen

Hij wil op deze manier de nadelen van de afdrachtregeling compenseren met zijn raadsvergoeding in de komende vijf maanden tot aan de verkiezingen. "De SP dwingt me om een eigen partij te beginnen", zegt hij. Door de raadsvergoeding die hij ontvangt moet zijn zieke vrouw een hogere eigen bijdrage voor haar zorg betalen. De SP wil dit nadeel wel compenseren maar daarvoor zijn bewijsstukken nodig. Schellen wil geen inzage geven in zijn belastingaangifte. "Als ik dit doe dan kan de SP mijn SP-belastingaftrek in mindering brengen op de compensatie voor mijn vrouw. En dat vind ik niet eerlijk", reageert hij.

Het Venrayse SP-bestuur heeft tevergeefs naar een oplossing gezocht. Nu Schellen zo uithaalt naar de SP, is voor de andere fractieleden de maat vol. Ze vinden dat er geen basis meer is voor een verdere samenwerking.

Wim Schellen heeft zijn lidmaatschap van de SP niet opgezegd. "Ik blijf achter de ideologie van de partij staan. Behalve de afdrachtregeling." Daardoor heeft zijn echtgenote al 6.000 euro meer moeten afdragen aan het CAK, stelt hij. "Hiervoor wil ik 100 procent compensatie. Niet meer en niet minder. Het gaat om het principe. Mijn vrouw hoeft niet gestraft te worden omdat ik SP-raadslid ben. De SP hoeft hier toch niets aan te verdienen. Door nu alleen verder te gaan kan ik tenminste nog een deel van die 6.000 euro compenseren."

Joep Gielens, raadslid en organisatiesecretaris, meldt dat de afspraak binnen de SP is dat de zetel de partij toebehoort. "Dat weet ieder raadslid als ie begint. Daarom hebben we ook dat verzoek gedaan. Maar juridisch hebben we geen poot om op te staan als hij dat niet doet."

Gielens noemt de hele kwestie 'onnodig en betreurenswaardig'. "De SP wilde hem compenseren maar krijgt niet eens de kans om naar zijn gegevens te kijken. Hij trekt veel te vroege conclusies. Hij heeft van ons als lokale afdeling alle medewerking gehad. Met zijn uitspraak dat 'de SP winst maakt over de rug van zijn vrouw' heeft hij zelf op een breuk aangestuurd. Hij heeft zich daardoor onmogelijk gemaakt."