Popronde Venray keert terug

Venray | Na een uiterst succesvolle eerste editie in 2016 keert de Popronde op zondag 5 november terug naar het centrum van Venray.

De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland en een kweekvijver voor nieuw talent. Een muziekfestijn dat in 2017 plaatsvindt in maar liefst 41 verschillende steden, tussen 14 september en 25 november. Tijdens de Popronde krijgen muzikanten de mogelijkheid zich te presenteren voor een breder publiek, pers en programmeurs. Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Vanaf 13.00 uur kan er op dertien locaties in het centrum van Venray genoten worden van 41 shows.

Vorig jaar was de eerste editie in Venray

De eerste editie van Popronde Venray in 2016 werd naar schatting door minstens 1200 bezoekers bezocht en werd met veel enthousiasme ontvangen, zowel door deelnemende locaties als door het publiek. Het meerjarenplan is dat Popronde Venray voortaan op de eerste zondag van de maand november gaat plaatsvinden. De focus ligt dit jaar, met 22 van de 36 optredende bands, wat meer op de middag, omdat het vorig jaar overdag toch duidelijk drukker was. Ook nemen er dit jaar maarliefst vijf nieuwe locaties deel aan Popronde Venray: Kaffee Met, Gastrobar TOF, de Klokkenluider, 'T Oud Postkantoor en D'n Oldtimer.

Hoofdpodia in Venray zijn Proeflokaal Goesting en podium The B. Goesting is dit jaar het nieuwe OOR podium. Hier spelen vier veelbelovende talenten, die worden aangeraden door het muziekblad LGHTNNG, The Little Years, Korfbal en Fata Boom. The B is, net als vorig jaar, het 3VOOR12 podium. In het begin van de avond ligt de focus aldaar met door het mediaplatform getipte acts Lil MG en Black Acid vooral op het genre hip hop. Daarna zullen de psychedelische popband Blue Marble en indie/punkband Jagd het avondprogramma van The B completeren. Andere deelnemende locaties in het centrum zijn dit jaar wederom Hulsman, De Artiest, De Uitmarkt, De Stad en het Theehuis in het Odapark.

Stadscoördinator Marc Gommans kiest ervoor om niet specifiek een aantal acts uit het programma te tippen. "Elke optredende band verdient het juiste publiek, of het nu een dampend feestje gaat worden of dat er juist daadwerkelijk naar de muziek geluisterd wordt. Café de Klokkenluider heeft bijvoorbeeld enkel singer-songwriters geprogrammeerd staan, dus die acts verdienen een luisterpubliek."

Meer informatie over de acts en locaties is te vinden op de officiële website en Popronde web-app.


Workshop IVN

Venray | IVN Geijsteren-Venray houdt op woensdag 8 november de workshop Doe meer met Herfstvruchten.

De workshop onder leiding van Madeleine van den Hoek start om 19.00 uur bij Zorgboerderij Boer Hans aan de Kiekweg 1 in Venray. Aanmelden voor 5 november via e-mail info@ivn-geysteren-venray.nl. De nazomer en de herfst zijn de tijd om te oogsten. Het is elk jaar weer genieten en herborist en natuurgeneeskundige Madeleine van den Hoek staat dan ook met liefde in de keuken om alle schatten te verwerken tot gerechten en zaken voor de medicijnkast. Een rijkdom die zowel culinair als geneeskrachtig in gezet kan worden. Van den Hoek deelt met enthousiasme haar kennis over kruiden, vruchten, zaden en van alles wat in de natuur te vinden is. Voor wie meer wil weten over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van wat de herfst te bieden heeft dan is dit zeker een aanrader. Tijdens de workshop gaat Van den Hoek samen met de deelnemers praktisch aan de slag met najaarsbessen, noten, zaden, kweeperen, kastanjes en allerlei wortels. Denk bijvoorbeeld aan de mierikswortel, de paardenbloem of de pastinaak. Natuurlijk worden de maaksels geproefd en gaat er ook iets mee naar huis.


Buutavond afgelast

Meerlo | De eerder aangekondigde buutavond op zaterdagavond 28 oktober in zalencentrum 't Brugeind in Meerlo, gaat vanwege te weinig belangstelling niet door. Onder meer Jan Strik, Boy Janssen en Ad Vermeulen zouden in 't Brugeind optreden.


Centrum voor asbest in Horst

Horst | Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Met het tempo waarin op dit moment wordt gewerkt richting deze deadline, zou Nederland deze opgave bij lange na niet halen: er blijft dan ruim 30 miljoen vierkante meter asbestdak over.

Bovendien zijn er veel te weinig asbestsaneerders om de totale opgave van 100 miljoen vierkante meter asbestdak op te ruimen. Limburg neemt '2024' serieus en wil graag versnellen én de asbestopgave koppelen aan verduurzaming. Daarom ging in Horst aan de Maas op woensdag 25 oktober het eerste opleidingscentrum voor asbest en energie in Limburg open. Het opleidingsaanbod van dat centrum is uniek in Nederland. Op dit moment zit het onderdeel asbest nog niet in het lesprogramma van alle bouwopleidingen. Asbest komt voor in ruim 3500 toepassingen en is verwerkt in veel huizen die voor 1994 zijn gebouwd. Hierdoor is de kans dat bouwvakkers in aanraking komen met asbest groot. Door deze opleiding neemt de kennis binnen gehele branche toe en kunnen risico's eerder gesignaleerd worden. Daarnaast wordt door de koppeling met energie de opgeleide vakman breder inzetbaar en blijft deze inzetbaar na 2024. De nieuwe opleiding levert 60 asbestsaneerders per jaar op, die allemaal meteen aan het werk kunnen. We hebben het immers over zo'n 700.000 Nederlandse asbestdaken, waarvan het merendeel in de agro-sector.

Alleen al in Limburg (twaalf miljoen vierkante meter asbestdak) is er de komende jaren een investering van zo'n 600 miljoen euro nodig. Asbestsanering Het Zuiden en Pex Dakbedekkingen bieden als leerbedrijf jonge cursisten werk én passende begeleiding aan zodat zij uitgroeien tot ervaren asbestverwijderaars. Toeleveranciers van materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen en van saneringstechnieken zoals het MiniContainment zijn partner van de trainingslocatie in Horst. Zij verzorgen een deel van het lesmateriaal door de cursisten wegwijs te maken in het doel (theoretisch) en het gebruik (praktijk) van de saneringstechnieken.Het initiatief voor het opleidings- en examencentrum komt van een aantal bedrijven met elk hun eigen specialisatie. De provincie Limburg investeert 125.000 euro in het centrum.