Afbeelding
Foto:

Archeologie en fossielen

Castenray | In het kader van de Nationale Archeologiedagen wordt op donderdag 26 oktober een archeologiedag met allerlei activiteiten gehouden voor de leerlingen van groep 7/8 van basisschool Eigenwijs Oirlo/Castenray.

Maar ook de volwassenen krijgen de gelegenheid om meer te weten en te zien van de archeologie in Oirlo en Castenray. Op maandag 30 oktober kunnen ze vanaf 19.30 uur terecht in gemeenschapshuis De Wis aan de Matthiasstraat 2 in Castenray. De organisatie is in handen van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Stichting Ald Oeldere.

Door professionele en amateurarcheologen zijn in de afgelopen decennia tal van vondsten gedaan die wijzen op bewoning in de prehistorie en de tijd daarna. In het Venrays Museum is een deel van deze bijzondere vondsten uit de gemeente te bezichtigen. Daarnaast hebben ook cultuurhistorische organisaties een aantal artefacten in hun bezit. Door Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Stichting Ald Oeldere zijn de afgelopen jaren diverse veldverkenningen gedaan. Ald Oeldere werkte onder meer mee aan het archeologisch onderzoek aan het Hoogriebroek bij de aanleg van de A73. Maar ook de Zandhoek, de Gunhoek en het Boddenbroek leverden een aantal fraaie vondsten op. De heemkundegroep uit Castenray voerde in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Venray verkenningen uit aan de Diepeling, waar al ruim veertig jaar zand en grind gewonnen wordt. Dat leverde tal van vuurstenen voorwerpen en potscherven uit de prehistorie op. In 2001 werd een heel bijzonder vuurstenen bijltje gevonden. Maar ook op plekken waar een nieuw bedrijfsgebouw komt, wordt vooraf gezocht. Zo werd in 2006 bij de bouw van een varkensstal aan de Steegkamp veel Romeins aardewerk gevonden. Uit de vele scherven kon een fraaie jachtbeker gereconstrueerd worden, die in het Venrays Museum te bezichtigen is. In gemeenschapshuis De Wis wordt op maandag 30 oktober uitleg gegeven over deze vondsten en de meeste liggen daar ook uitgestald. De Diepeling in Castenray is niet alleen een vindplaats van archeologische voorwerpen, maar er wordt ook regelmatig gezocht naar bijzondere stenen en fossielen. Een van deze stenenzoekers is Jan Schattevoet uit Sevenum. Hij vertelt op 30 oktober over zijn bijzondere vondsten van stenen en fossielen aan de Diepeling in Castenray. Jan Schattevoet komt in Castenray met een verrassende vondst en hij brengt een deel van zijn collectie mee. De lezing met expositie op maandag 30 oktober vindt plaats in De Wis, Matthiasstraat 2 Castenray. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

Foto: Hay Strijbos (l.) en Ron Bloemen van de Archeologische Werkgroep Venray bij archeologisch onderzoek in 2006 aan de Steegkamp in Castenray.