Afbeelding
Foto:

Lezing over Defensiekanaal

Ysselsteyn | Stichting Historie Ysselsteyn houdt op maandag 30 oktober een lezing over het Defensiekanaal, ook wel bekend als De Peel/Raamstelling.

Deze stelling werd in de periode 1938/1939 aangelegd als verdedigingslinie tussen de Peelkanalen en het riviertje de Raam bij Grave. Vandaar de naam Peel/Raamstelling.

Tijdens deze lezing komt het hoe en waarom van deze stelling uitgebreid aan de orde. Ook de zijkanalen van het defensiekanaal zoals het koordekanaal in de Rips en het afwateringskanaal in Vredepeel/Merselo komen aan bod.

De gevechten rond het kanaal en het historisch verloop hiervan, zowel bij de inval van de Duitsers in 1940 als bij de bevrijding in 1944, worden tijdens de lezing gepresenteerd. Een onderdeel van de verdedigingslinie waren de kazematten, waarvan er nu nog veel langs het kanaal staan.

Er waren ook plannen om een gedeelte langs het kanaal onder water te zetten. Het Defensiekanaal ligt ook een behoorlijk stuk op Ysselsteyns grondgebied. Dit Ysselsteynse stuk komt extra aan bod middels foto's en tekeningen van onder meer de organiserende stichting. Voldoende stof om een interessante lezing te verzorgen. Zoals het er nu naar uitziet komt er binnen afzienbare tijd zelfs een officieel fietspad langs het Defensiekanaal van Griendtsveen naar Ysselsteyn in het kader van Maasgaard.

De lezing wordt gegeven door Ruud Wildekamp uit Gemert. Hij heeft zich in deze materie verdiept als amateurhistoricus en lid van de Documentatiegroep Volkel. De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis De Smelehof aan de Puttenweg 2 in Ysselsteyn vanaf 20.00 uur.

Handwerkexpo

Oirlo | De dames van de handwerkclub houden op zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur in basisschool Eigenwijs aan de Hoofdstraat 28 in Oirlo een handwerk- en hobbytentoonstelling.

Er zijn veel hardanger kerstspullen en kaarten aanwezig. Tevens is er dit jaar een cadeautafel en zijn er loterijen waar prijzen aan verbonden zijn. De trekkingen van de loterijen zijn om 16.00 uur en pastoor Te Plate is hierbij aanwezig. Iedere bezoeker ontvangt een kleine attentie.