Twijfels over gasloze woningen

VENRAY | In nieuwbouwwijk Brabander komt een proef met de eerste gasloze woningen van Venray. Het is onzeker of dit experiment slaagt. Want een huis zonder gasaansluiting valt al gauw 24.000 euro duurder uit.

"De vraag is of de koper bereid is dit extra bedrag te betalen", zei Roger van Eijs van Janssen Projekt donderdag tijdens een informatieavond over energie in de Kipster in Castenray. De opzet is in de komende drie jaar 110 gasloze huizen te bouwen in het vierde cluster van nieuwbouwwijk Aan den Heuvel in Brabander. Bij een extra investering van 16.000 euro komt de jaarlijkse energierekening uit op 1300 euro. Bij een uitgave van 24.000 euro ('nul op de meter') bedragen de energiekosten nog slechts 300 euro.

Er moeten veel extra aanpassingen aan het huis worden gedaan zoals een warmtepomp en triple glas. De gemeente wil zo graag haar duurzaamheidambities waarmaken. Roger van Eijs sprak van een dilemma. "Wij willen als pionier graag mee in die ambities. Maar wil de koper het ook", vroeg hij zich af. "Het gaat erom wat die ervoor terugkrijgt. Jongeren kiezen toch eerder voor een mooiere keuken dan voor duurzaamheid. Terwijl dit laatste tevens zorgt voor een comfortabeler en prettiger woonklimaat."