School Geijsteren wil naar Focus

VENRAY | De dependance voor speciaal onderwijs in Geijsteren wil binnenkort verhuizen naar het gebouw van Focus aan het Groenewoltsepad in Venray. Focus is een basisschool voor speciaal basisonderwijs. Beide scholen nemen straks hun intrek in de nieuwe talentencampus in Veltum.

Door Henk Willemssen

Vooruitlopend op de verhuizing naar Veltum willen de dependance van Geijsteren en Focus alvast samen één pand betrekken. Wethouder Martijn van der Putten (D66) meldt dat er in het Focus-gebouw voldoende ruimte is voor de circa 35 leerlingen uit Geijsteren. "Het is positief dat beide scholen op deze manier de inhoudelijke samenwerking al op gang brengen", zegt Van der Putten.

De voormalige basisschool in Geijsteren sloot medio 2014 zijn deuren. In augustus 2014 nam het speciaal onderwijs zijn intrek in het gebouw. Leerlingen uit de regio Venray, die voorheen vaak ver moesten reizen, konden nu in de eigen omgeving onderwijs volgen. De opzet was dat de dependance na twee jaar zou verhuizen naar de nieuwe talentencampus. Inmiddels is het speciaal onderwijs in Geijsteren al aan het vierde schooljaar begonnen.

De komst van de talentencampus heeft veel vertraging opgelopen. Het vinden van de juiste locatie was al een lange zoektocht. In eerste instantie viel het oog op het St. Annaterrein waar een nieuwe school gebouwd zou worden. In 2016 werd alsnog afgezien van een plek op St. Anna. Nieuwbouw was te duur, terwijl er elders in Venray steeds meer klaslokalen leeg kwamen te staan. De keuze viel toen op het gebouw van Coninxhof en De Keg. De wens was dat de talentencampus in augustus 2017 zou openen.

Vanuit de politiek klonk al direct het verwijt dat de nieuwe school in Veltum te klein is om alle leerlingen voor speciaal onderwijs te huisvesten. Er is plaats voor hooguit vijftig kinderen. Daardoor valt De Wijnberg al buiten de boot. Bovendien blijkt de verbouwing van de panden in Veltum niet zo eenvoudig als gedacht. Er is 1,7 miljoen euro voor uitgetrokken.

De schoolbesturen SPOV en Onderwijsgroep Buitengewoon zijn met de gemeente al een tijd aan de slag met het inrichtingsplan. Dit blijkt niet zo eenvoudig. Op de tekentafel is het, met passen en meten, mogelijk om de vier scholen onder één dak te brengen. Maar de praktijk is anders. Door uitbreidingen en verbouwingen is het pand een labyrint dat verre van efficiënt is ingedeeld. Dit bemoeilijkt de realisatie van de talentencampus. Volgens Van der Putten is er geen reden af te zien van de beoogde locatie.