Vierlingsbeek krijgt pumptrack

Vierlingsbeek | In week 43, 44 en 45 wordt in Vierlingsbeek een pumptrack aangelegd in de groenstrook bij speelveld De Legt.

Een pumptrack is een verharde (fiets)crossbaan met bulten en bochten waarop gereden kan worden met een BMX, mountainbike, skateboard, loopfiets en step. Pumptracks zijn relatief onbekend in Nederland, maar zijn wereldwijd een echte hype aan het worden. En dat is niet zo gek, want een pumptrack biedt de kans om een park of terrein op een unieke manier te verfraaien en geeft kinderen volop uitdaging om buiten te bewegen.

Doordat de pumptrack in Vierlingsbeek wordt geplaatst in de groenstrook naast het grasveld, vormt hij één geheel met de natuur en belemmert hij niet de mogelijke activiteiten die op het grasveld kunnen plaatsvinden.

De initiatiefgroep verbindt zich voor vijf jaar aan dit initiatief. In januari 2022 wordt besloten in welke vorm de toekomst en onder meer het onderhoud van de pumptrack wordt voortgezet.

De werkgroep heeft het project in nauwe samenwerking met de gemeente, buurtbewoners, dorpsraad en met steun van de stichting Groevie gerealiseerd. De aanleg en het onderhoud van de baan wordt gedaan door vrijwilligers.

In week 43, 44 en 45 wordt de pumptrack aangelegd. Voor de materiaalkosten is een beroep gedaan op fondsen en sponsoren. De exacte openingsdatum wordt binnenkort bekendgemaakt. Voor meer informatie: stggroevie@gmail.com.


Venraynaar opgepakt voor zedendelict

Venray | Een 41-jarige man uit Venray is op dinsdag 10 oktober door de politie van zijn bed gelicht. De man wordt verdacht van het plegen van een zedendelict in Overloon. De politie maakte de aanhouding pas donderdag bekend.

De man zou op 8 juli een 26-jarige joggende vrouw hebben aangevallen in het bos in de omgeving van de Raaijweg in Overloon. In het onderzoek werden diverse opsporingsmiddelen in gezet, waaronder een passantenonderzoek, een media-offensief met posters en stoepborden in de bossen en het versturen van een sms-bom naar een specifieke groep mensen in de buurt van de locatie van het misdrijf.

Het onderzoeksteam van de politie heeft alle verzamelde informatie geanalyseerd. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte. De auto van de Venraynaar is in beslag genomen voor sporenonderzoek. De verdachte zit voorlopig vast.


Lezing: Duik de Noordzee schoon

Castenray | Onderwatersportvereniging Quintus uit Horst houdt op vrijdag 17 november vanaf 20.00 uur de lezing Duik de Noordzee schoon in gemeenschapshuis De Wis in Castenray.

De Noordzee herbergt veel geheimen en duikers van stichting Duik de Noordzee schoon gaan elk jaar op expeditie om de geheimen van de Noordzee te ontdekken en te onderzoeken. Willem Heijdeman is een van die duikers en neemt de aanwezigen mee op zo'n expeditie naar de Noordzee. Er wordt afgedaald naar wrakken vol met leven: enorme kreeften, krabben, gekleurde naaktslakken en grote scholen vissen. Allemaal zoeken ze de bescherming van de wrakken. Soms schuilt er achter zo'n wrak een triest verhaal: van stoere marinelui die op jacht gingen naar de vijand of van hardwerkende vissers die in een storm terecht kwam.

Tegenwoordig zijn die wrakken onmisbaar voor de het leven onder water. Maar de wrakken worden bedreigd. Op alle wraken zijn verspeelde vislijnen, lood en visnetten te vinden. Spooknetten, want ze zijn onzichtbaar van boven en toch vissen ze als maar door. Krabben, kreeften, vissen en zelfs zeehonden worden gevangen in die netten en sterven een langzame, treurige dood.

Tijdens de presentatie gunt de stichting de bezoekers met veel video- en fotomateriaal een kijkje achter de schermen van een expeditie. Biologen, filmers, fotografen, (amateur)archeologen en nettensnijder passeren de revue.

De lezing is toegankelijk voor een iedereen die geïnteresseerd is. De entree bedraagt drie euro en komt direct ten goed aan de stichting. Aanmelden kan via aanmelden@osvquintus.nl.


Brandveilig leven

Venray | In de brandweerkazerne in Venray worden twee bijeenkomsten over brandveilig leven gehouden. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 31 oktober van 13.30 tot 16.00 uur en de tweede is op dinsdag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur.

Brand in huis of op het werk. Hoe kan zo'n onveilige situatie worden voorkomen? Daarover gaat het in het vrijwilligerscollege Brandveilig leven. Een asbak naast het bed, elektriciteitssnoeren onder het tapijt of een met vet volgezogen filter van de afzuigkap; tijdens de twee bijeenkomsten van deze training leren de deelnemers om brandonveilige situaties te signaleren.

En welke actie vervolgens te ondernemen om die te verbeteren.

Het lijkt simpel en voor de hand liggend, maar brandgevaar loert op de meest onverwachte plekken. De brandweer reikt tevens handvatten aan om deze kennis bespreekbaar te maken bij kwetsbare mensen.

Tijdens de eerste bijeenkomst wordt met behulp van interactieve werkvormen, vooral in het verkrijgen van kennis op het gebied van brandveiligheid, gewerkt. Na deze bijeenkomst krijgen de deelnemers een opdracht mee en gaan ze met de opgedane kennis op pad. Tijdens de tweede bijeenkomst wordt die kennis nog een keer opgefrist en worden de opdrachten die zijn uitgevoerd besproken.