De kinderen Diny en Henk Arts, bij het voormalige Wehrmachthuisje?
De kinderen Diny en Henk Arts, bij het voormalige Wehrmachthuisje? Oude foto

Wehrmachthuisje?

Venray | Soms komen we foto's tegen, waarbij getwijfeld wordt over de locatie waar de foto gemaakt is.

De foto komt van Bernard Ploegmakers uit De Rips. Volgens hem heeft zijn ome Koos Arts-Ploegmakers met zijn gezin in het huisje gewoond. Hun kinderen Diny en Henk zijn op de foto te zien. Links is nog een stukje van de boerderij van Ties en Marie Marcellis-van Tilburg te zien. Nu woont daar Nico Hendriks. Achter langs het Wehrmachtshuisje de schuur van de boerderij van de familie Van Tilburg. De onderstaande informatie kregen we van Twan van Els.
Op de foto is mogelijk het huisje te zien, waar na de oorlog opkoper Hub de Jong woonde. De weg heette toen nog Zandstraat, nu is de naam Bekerveld. De straat loopt van de Beekweg naar Kleindorp en komt uit tegenover de ingang van houthandel Janssen. Het is niet zeker of er in Merselo aan de Beekweg een Wehrmachthuisje heeft gestaan.
Peel en Maas 5 november 1949 gestaan. De lange boerderij op de achtergrond is mogelijk Arpe Techniek, Beekweg 56. Deze boerderij werd tot twee woningen verbouwd. Hub de Jong kocht oud spul op: lood en oud ijzer, papier, konijnenvellen, lompen enz. Geleidelijk aan bouwde Hub de Jong zijn huisje uit met allerlei aanbouwsels. Direct na de oorlog moest vader Van Els samen met zijn oudste zoons de grote gaten dichtgooien op het land van de boeren waar kanonnen hadden gestaan. Er lagen overal bergen koperen granaathulzen. Vader Van Els gooide ze in de grote kuilen, maar Hub de Jong haalde ze er allemaal weer uit.
Foto: Privécollectie Bernard Ploegmakers. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray, e-mail info@rooynet.nl.