Dialoogfestival bij Gilde Opleidingen

Oostrum | Wat gebeurt er als mensen écht naar elkaar luisteren, zonder vooroordeel? Die vraag staat zondag 29 oktober centraal tijdens Het Leukste Dialoogfestival van Nederland bij Gilde Opleidingen. Gerard van den Buijs (Venray in Dialoog) en burgemeester Hans Gilissen (beschermheer en spreker tijdens het festival) vertellen waarom zij fan zijn van de dialoog.

Door Stan Verhaag

Voor Gerard van den Buijs wordt Het Leukste Dialoogfestival van Nederland een hoogtepunt in het bestaan van stichting Venray in Dialoog. Een dialoog is een gesprek tussen maximaal acht mensen rondom één thema (bijvoorbeeld 'vrijheid' of 'eenzaamheid') onder leiding van een gespreksleider. Mensen delen ervaringen, vertellen waar ze van dromen én hoe ze hun droom willen realiseren. Aan de dialoogtafel wordt niet gediscussieerd; het idee is dat je onbevooroordeeld naar elkaar luistert. Gerard van den Buijs vertelt hoe het allemaal begon: "Na de aanslagen van 11 september 2001 ontstond er veel angst en onrust in de wereld, ook in Nederland. Om die onrust weg te nemen en meer begrip voor elkaar op te brengen, werden in Rotterdam dialoogtafels georganiseerd. Sindsdien vindt elk jaar in november de Week van de Dialoog plaats in tientallen steden. In Venray bestaat Venray in Dialoog nu vijf jaar. Het Leukste Dialoogfestival van Nederland dat we op 29 oktober organiseren, wordt een hoogtepunt."

Hij vroeg burgemeester Gilissen om beschermheer te worden van Venray in Dialoog. Waarom hij? Gerard van den Buijs: "Ik had het idee had dat hij als burgemeester een fan is van de dialoog, ook in zijn dagelijks werk." Gilissen zei meteen ja. "Ik heb altijd gevonden dat de dialoog een wat verwaarloosd communicatiemiddel is. Gerard sprak zojuist over angst en onrust, en ik voeg daar emotie en agressie aan toe, want dat zijn allemaal neefjes van elkaar. Je komt ze de laatste jaren veel tegen in de maatschappij. Mensen betrekken een stelling en luisteren niet meer naar elkaar. De dialoog creëert een ontspannen sfeer. Dat vind ik heel belangrijk. Publieke debatten en discussies ontaarden helaas vaak in gecultiveerde ruzie, en vaak met als brandstof angst. Dat is niet goed. Ik zag toevallig net een tweet langskomen van de nieuwe commandant der strijdkrachten, Rob Bauer, die zegt: 'Mensen realiseren zich zo slecht dat we in een vrij en gelukkig land leven met zijn allen'. En zo is het. We leven in een vrij, gelukkig, welvarend land."

Vrij land betekent ook dat iedereen de vrijheid heeft om te zeggen wat hij of zij wil. Hans Gilissen: "Dat klopt, maar het begrip vrijheid heeft zijn morele grenzen. En als je die niet kent, dan kom je in een spiraal van angst en agressie." Gerard van den Buijs: "We worden inderdaad opgevoed met het idee van vrijheid van meningsuiting. We mogen overal wat van vinden. En dat doen we dus ook. De kracht van de dialoog is dat de gespreksleider ervoor zorgt dat je niet per ongeluk in een discussie schiet. Zo houd je de dialoog in stand." Hans Gilissen: "Juist het onbevooroordeeld luisteren is cruciaal. Ik kom in mijn vak regelmatig burenconflicten tegen die enorm zijn geëscaleerd. Die mensen kunnen niet meer naar elkaar luisteren. Men is dat gewoon verleerd en ziet de buurman alleen nog als een slecht mens."

Gilissen is de Rijdende Rechter van Venray? Hans Gilissen: "Ja, ik krijg dan wel iets van een Rijdende Rechter-gevoel. Ik vind het heel jammer dat mensen dan niet naar elkaar kunnen luisteren of niet goed willen luisteren. Het zal geen boze opzet zijn, maar het sluipt er gewoon in. Ik vind de dialoog een verschijningsvorm van tolerantie en verdraagzaamheid."

Waarom een festival? Gerard van den Buijs: "De dialoog leidt tot meer begrip tussen burgers onderling. Maar ook in het onderwijs, bij gemeenten en in de zorgsector is de dialoog een effectief middel om te luisteren naar mensen. Het Leukste Dialoogfestival van Nederland wordt een feestelijk evenement waar we de kracht van de dialoog vieren. Er zijn verschillende lezingen en workshops én je kunt kennismaken met allerlei dialoogvormen, zoals de stiltedialoog, schilderdialoog, jongerendialoog en theaterdialoog. En bijvoorbeeld Gilde Opleidingen verzorgt als gastheer een keukendialoog over Goed onderwijs."

Het Leukste Dialoogfestival van Nederland vindt plaats op zondag 29 oktober bij Gilde Opleidingen, Henri Dunantstraat 40. Deelname is gratis en aanmelden kan tot en met zondag 22 oktober via www.venrayindialoog.nl/dialoogfestival.