Manisha nodigt iedereen symbolisch uit om het feest mee te vieren.
Manisha nodigt iedereen symbolisch uit om het feest mee te vieren. Foto: Henk Lammen

"Een nieuw begin"

Venray | Een miljard mensen van Hindoestaanse afkomst over de hele wereld viert op donderdag 19 oktober (vandaag) het lichtjesfeest Divali. Nishani Linders-Ramkissoon uit Venray houdt deze traditie ook in ere. Samen met haar familie staat het feest in het teken van een gezellig samenzijn.

Door Henk Lammen

Divali is een vrolijk Hindoefeest, ook vaker het feest van de duizend lichtjes genoemd. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Dat is ook een van de redenen dat het feest wereldwijd onder Hindoestanen wordt gevierd. "Het is de overwinning van het licht op de duisternis, de liefde tegen haat", verklaart Nishani de achterliggende gedachte van Divali. Dochter Manisha (9 jaar) gaat symbolisch in een prachtige jurk op de foto. Volgens traditie met lichtjes in de hand om iedereen uit te nodigen het feest mee te vieren.

Nishani: "Over de hele wereld nodigen mensen van Hindoestaanse afkomst elkaar uit om samen Divali te vieren. Een uitgebreid feest waarin cadeautjes worden uitgewisseld, heerlijk wordt gegeten en waarin heel veel liefde wordt gedeeld. Omdat het zo'n donkere nacht is branden er lampjes en wordt het feest afgesloten met een vuurwerk."

Divali valt in de donkere helft van de maand Kartik (oktober/november) en duurt zes dagen. Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya's. Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtigheid uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. Voor liefde, maar ook geestelijke rijkdom. De hele nacht branden er diya's, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden.

Het feest wordt gevierd in Aziƫ, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen in bijvoorbeeld Groot-Brittanniƫ en Nederland. Wat voor moslims het Suikerfeest is, voor christenen Kerstmis is voor Hindoestanen divali het belangrijkste feest. "Voor Hindoestanen heeft het een hele diepe betekenis", legt Nishani, van Zuid-Afrikaanse afkomst maar al jaren wonend in Venray, uit. Het feest wordt gevierd met veel spiritualiteit en staat voor vernieuwing in het leven.

"Het feest wordt ook niet ieder jaar op dezelfde dag gevierd. Divali valt op de dag dat het nieuwe maan is, ofwel amavasya. Bij het feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen. Het licht wint het van de duisternis. Voor veel mensen betekent de nieuwe maan ook persoonlijk een nieuw begin. Wat je wilt verbeteren in de wereld, of bij jezelf. Wij geloven in de kracht van die machtige nacht. Veel mensen bereiken juist die nacht nirvana, een staat van wijsheid en kracht. Het hoogste wat je in je leven kunt bereiken. Het is een avond om dicht bij jezelf te zijn. Maar vooral ook met familie gezellig samen te zijn. Dat is een groot goed."