Gejat

De vrouw vertelde dat haar fiets was gejat. Ze ontdekte het vorige week vrijdag om 20.45 uur. Lekkere afsluiting van je koopavond! Ze had hem vooraan de Hofstraat geparkeerd, recht voor de lampenwinkel. Op slot, maar haar kettingslot had ze deze ene keer niet gebruikt. Haar man had een simpele oplossing: camera's ophangen. En rap een bietje.

Ik besloot de proef op de som te nemen: wetenschappelijk onverantwoord, maar leuk om te doen. Tussen het begin van de Hofstraat en het parkeerplaatsje tegenover snackbar De Hoender (plus het plein tegenover de kerk) telde ik afgelopen maandag tussen 20.30 uur en 20.40 uur 53 fietsen. Allemaal stonden ze op slot; slechts vijf zaten met een ketting vast aan de daarvoor bedoelde ijzeren buis; eentje aan een prullenbak.

Ons mooie dorp behoort tot de top van Nederland qua gejatte fietsen (zesde plek!). In de eerste helft van 2017 deden 245 mensen aangifte, een derde meer dan in 2016. Ook is bekend dat mensen buiten de Randstad hun fiets minder goed afsluiten. Laten we dus vooral niet naïef zijn als we onze fiets parkeren. Doe dat op een plek waar het mag (scheelt meteen een hoop wildparkeerders) en gebruik uw schuifslot én de ijzeren buis (ze zijn altijd dichtbij, al mogen er in de Poststraat en Hofstraat wel een paar bij). Is uw fiets toch foetsie, kijk dan even rond; sommige slimmeriken verplaatsen hem een eind en halen hem later op.

Maar camera's? Als we die ophangen, hangen we dan niet juist iets van onze onschuld en charme aan de wilgen?