Afbeelding
Foto:

Geslaagde actie voor Sint Maarten

Venray | Het zumba-evenement voor de slachtoffers van de orkanen Irma en Mario op het eiland Sint Maarten heeft zondag 845 euro opgebracht. Twee uur lang dansten de deelnemers in jongerencentrum The B in Venray om geld in te zamelen voor het goede doel. "We zijn ontzettend blij met het enthousiasme en de opbrengst", zei Clancy Barraez, een van de initiatiefneemsters.

Samen met haar zusje Nathaly en moeder Nancy Garcia kwam zij in actie voor het getroffen eiland. De orkaan trof de familie ook persoonlijk. "We hebben familie in Venezuela en in eerste instantie leek dat land zwaar te worden getroffen door de orkaan, maar dat viel gelukkig mee", vertelt Clancy. "Maar we hebben ook kennissen op Sint Maarten, dus het was toch wel erg spannend."

Clancy organiseerde het evenement samen met haar zusje Nathaly en moeder Nancy Garcia. Laatstgenoemde was trots op het opgehaalde geldbedrag. "Het was bijzonder geslaagd en we zijn heel tevreden dat we dit mooie bedrag hebben ingezameld."

Toen orkaan Irma was uitgeraasd op Sint Maarten duurde het dagen voordat de familie contact kreeg met de kennissen op het eiland. "Later kregen we video's binnen en toen zag je pas de echte ravage. Het is verschrikkelijk om te zien wat de mensen allemaal moeten meemaken."

Inzamelingsacties als deze zijn van levensbelang voor Sint Maarten. Dat bevestigt Peter Pouwels van het Rode Kruis. "91 procent van het eiland is vernietigd. Met man en macht wordt op dit moment gewerkt om mensen weer een normaal leven te bieden. Per schip en vliegtuig komen de hulpgoederen nu aan." Toch is het eiland er volgens Pouwels nog lang niet. "De infrastructuur is volledig weg. Op dit moment komen er al redelijk wat goederen, voedsel en medicijnen het eiland op, maar het is nooit genoeg." Volgens Pouwels wordt het normale leven langzaam opgepakt. "Ik hoorde dat er deze week weer noodscholen opengaan voor de kinderen. Dat is een goed teken. De noodhulp gaat nog maanden duren en de structurele hulp gaat jaren aanhouden denk ik."

Het resultaat van de actie leverde lachende gezichten op in Venray. "Dat het zo goed zou gaan, hadden we niet verwacht. Er zijn enorm veel mensen op het evenement afgekomen. We hadden maar een korte voorbereiding en als je ziet hoe goed iedereen ons helpt dan is dat echt geweldig", besluit Clancy. Foto: Salvatore De Gaetani.