Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Internetgebruik bij jongeren

De gemeente Venray is één van de partners in een nieuw voorlichtingstraject voor ouders. Onder de titel Hoe Doe Jij Dat? verzorgen deskundigen informatieavonden voor ouders over diverse thema's rondom opvoeden. De eerste informatieavond ging over alcohol en drugs. De volgende drie informatieavonden gaan over internetgebruik bij jongeren.

Jongeren zijn vaak nieuwsgierig naar de online wereld. Invloed van vrienden en erbij willen horen zijn belangrijke redenen om actief te zijn op sociale media. Maar het gebruik van sociale media brengt ook risico's met zich mee, die voor ouders moeilijk te herkennen zijn. Het kan fijn zijn om hierover met andere ouders van gedachten te wisselen. Dat kan op één van onze informatieavonden, die speciaal worden georganiseerd voor ouders en opvoeders.

informatieavonden vinden plaats op:

Donderdag 26 oktober van 19.30 uur - 21.00 uur in The B, Sportlaan 2 in Venray

Woensdag 22 november van 19.30 uur - 21.00 uur in Gemeenschapshuis Smelehof, Puttenweg 2 in Ysselsteyn

Maandag 27 november van 19.30 uur - 21.00 uur in OJC Watjang, Hoofstraat 34B in Oirlo

U kunt zich aanmelden voor één van de bijeenkomsten via hoedoejijdat@gmail.com. Vermeld bij uw aanmelding met hoeveel personen u komt en naar welke avond.

Overtreding Opiumwet

In het derde kwartaal van 2017 zijn in Venray vier woningen gesloten in het kader van de Wet Damocles. Het betreft panden aan de Mgr. Verrietstraat, Haammakerstraat, Pavanestraat en Immenhof.

Als in een woning een hoeveelheid softdrugs wordt aangetroffen of een hennepplantage, dan kan de burgemeester volgens de Wet Damocles het pand drie maanden sluiten. Als het gaat om aantreffen van of handel in harddrugs zelfs zes maanden tot een jaar. Met een grote poster op de voor- en achterdeur die meldt waarom het pand dicht is.

Overtreding beëindigen

Het sluiten van de woning is overigens géén strafmaatregel. Het gaat erom dat de overtreding wordt beëindigd, ontruiming alleen is niet voldoende. Het criminele circuit en/of klanten moeten ervan doordrongen raken dat deze woning niet meer meetelt: hier wordt niet meer geteeld en/of gehandeld. Dat is ook ter bescherming van
nieuwe huurders!

Huur wordt opgezegd

Het sluiten van een woning in het kader van de Wet Damocles kan betekenen dat de bewoner zijn huis kwijtraakt. In dat geval mag de woningstichting de huur opzeggen. Mogelijk komt de bewoner de eerste jaren zelfs niet meer in aanmerking voor een huurwoning. Daarbij wordt de bewoner ook nog strafrechtelijk vervolgd voor zijn criminele activiteiten. Bovendien klopt de Belastingdienst aan met een navordering. En uiteindelijk kan zelfs een uitkering nog worden teruggevorderd. De teelt van hennep of de handel in drugs kan dus vergaande gevolgen hebben.

Melden

Ziet u mogelijk iets verdachts? Meld het! Want de teelt van hennep is bijvoorbeeld wegens groot risico op brand ook een gevaar voor de omgeving. Een melding kunt u doen bij de politie (tel. 0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000).