Jos Waals neemt de cheque van 20.000 euro in ontvangst.
Jos Waals neemt de cheque van 20.000 euro in ontvangst. Foto: Arno Cornelissen - Kiwanis

20.000 euro voor Stichting Loobeek

Venray | Kiwanisclub Schieëpersland heeft donderdagavond een cheque van 20.000 euro overhandigd aan Jos Waals, de voorzitter van de Stichting Loobeek. Het bedrag was het resultaat van de veiling die de serviceclub organiseerde tijdens het zesde theaterfeest.

Voor de Stichting Loobeek is oktober een mooie maand. Eerder deze maand ontving het project een bedrag van €5472,00 als derde prijs bij de Bankgiro Loterij Molenprijs 2017. Donderdagavond kwam daar nog een bedrag van €20.000,00 bij, waarmee de realisatie van de volmolen nabij Merselo weer een stap dichterbij is.

Kiwanisclub Schieëpersland organiseerde voor de zesde keer het Theaterfeest. Deze keer met optredens van de cabaretgroep Beperkt Houdbaar en van de musicalactrice/zangeres Suzan Seegers. Het Theaterfeest wordt zoals altijd op de bühne van de Schouwburg gehouden. De bijna 200 gasten werden bovendien getrakteerd op een goed verzorgd meergangendiner door René Brienen.

Centraal staat echter altijd de dienstenveiling. Ongeveer 25 kavels werden door de veilingmeesters Rob van Lieshout en Paul Rutten aan de man gebracht met als mooi resultaat de 20.000 euro voor de Stichting Loobeek.

De wol van de schapen die in de Peel graasden werd deels verhandeld, gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. Het maken van vilt gebeurde in een volmolen. De wol werd er met door waterkracht aangedreven houten hamers urenlang geplet waardoor vilt ontstond, dat gebruikt werd voor kleding. Omdat bij dit proces onder meer urine gebruikt werd stonk een volmolen dan ook een uur in de wind en stond hij meestal buiten de dorpsgrenzen. De volmolen die in Merselo gebouwd wordt zal aangedreven worden door water van de Loobeek en zal bij de plek met het grootste verval worden gerealiseerd.

Voorzitter Joost van der Weiden van Kiwanisclub Schieëperland was zeer tevreden. "Als serviceclub zijn we trots op het Theaterfeest 2017. Het was in alle opzichten een geslaagde avond. Wat mij betreft mag iedereen, die een steentje heeft bijgedragen aan deze avond, trots zijn. En met een opbrengst van €20.000,00 voor het goede doel, de stichting Loobeek, hebben we een prachtig resultaat neergezet.

Ook stichtingsvoorzitter Jos Waals was in zijn nopjes. "We kunnen nu de boerenschans gaan realisere. In 2018 kan iedereen van dit stukje historie bij Merselo gaan genieten."