Een van de lichamen van de tentoonstelling Real Human Bodies in Venray.
Een van de lichamen van de tentoonstelling Real Human Bodies in Venray. Foto: Henk Lammen

"Verwerpelijke tentoonstelling"

Venray | De omstreden expositie Real Human Bodies was afgelopen weekeinde in Hotel Asteria in Venray. De driedaagse tentoonstelling trok in totaal enkele honderden bezoekers. De organisatie van Real Human Bodies maakt gebruik van echte geplastineerde lichamen.

Activisten Wilbert Stuifbergen en Victor Westerkamp stonden vrijdag met flyers voor het hotel aan de A73. "We willen mensen waarschuwen, want we denken dat de lichamen illegaal verkregen zijn", zei Westerkamp stellig. Volgens hem zijn de lichamen van geëxecuteerde Chinese aanhangers van het geloof Falun Gong. "Ik ben zelf ook aanhanger van dat geloof. Falun Gong is verboden in China. Alleen al het idee van de tentoonstelling vind ik verwerpelijk. We hebben vrijdag sommige mensen kunnen overtuigen van onze gedachten. Zij zijn niet naar binnengegaan."

Volgens Westerkamp kan met een simpele DNA-test worden nagegaan wat de afkomst van de lichamen is. De organisatie is volgens Westerkamp niet van plan om een dergelijke test te doen. "Ze maken zich zo verdacht. Ze stellen dat de gebruikte lichamen daklozen zijn, maar dan kunnen de lichamen op geen enkele manier legaal verkregen zijn." Een overleden persoon moet namelijk binnen 48 uur geplastineerd worden en in China kan een lichaam tot dertig dagen na overlijden worden geclaimd door de familie. "We blijven doorgaan met flyeren bij deze tentoonstelling. Komend weekeinde staan we in Nijmegen", zegt de Hagenees. "Het is voor ons een soort levenswerk geworden."

Hotelmanager Jaco Nabuurs sprak telefonische met activist Westerkamp. Nabuurs liet het tweetal rustig voor de deur demonstreren. "We hebben er niet voor gekozen om ze weg te sturen. Iedereen mag demonstreren. Spijt van deze tentoonstelling heb ik zeker niet. Ze hebben geen harde bewijzen." Volgens Nabuurs liepen de belangstellenden de deur niet plat tijdens de tentoonstelling. "Toch waren de mensen die ik heb gesproken enthousiast. Mensen uit de verpleging of het onderwijs hebben een zinvolle expositie kunnen zien."

Tijdens de expositie werden verschillende delen van het menselijk lichaam geëxposeerd. Onder meer skelet, bewegingsapparaat, hersenen, zenuwstelsel, genitaliën, hart, bloedsomloop, nieren en urinewegen. Zelfs de longen van een roker en niet-roker konden vergeleken worden. "De educatieve waarde daarvan, gaf voor ons de doorslag om de expositie in ons hotel te houden. Toch had ik zelf verwacht dat de tentoonstelling wat grootser zou zijn. Ik vond het wel indrukwekkend om te zien hoe het lichaam in elkaar steekt."

De echte lichamen zijn volgens de organisatie van de Real Human Bodies afkomstig uit de Verenigde Staten. De donoren zouden zich hebben aangemeld voor het Body Donation Prgram of het Willed Body Program. Tijdens een dergelijke aanmelding schenken zij hun lichaam bijvoorbeeld beschikbaar voor de opleiding van artsen. Ieder jaar zouden zo'n 20.000 Amerikanen hun lichaam beschikbaar stellen voor de anatomie. Nabuurs vertrouwt voorlopig op die lezing. "De activisten baseren zich voornamelijk op artikelen uit binnen- en buitenland. Nergens zijn echte harde bewijzen te vinden." Toch heeft Wilbert Stuifbergen aangifte gedaan tegen de organisatie van de expositie. Westerkamp: "In Frankrijk is deze tentoonstelling verboden. In Praag (Tsjechië, red) is deze expositie ook niet mogelijk. We gaan door tot dit circus verboden wordt."