'Meer focus op besparen energie'

VENRAY | Om de energiedoelen te halen moet de gemeente zich meer richten op besparing. Daar valt volgens de meeste partijen de grootste winst te behalen. Voor het opwekken van alternatieve energie in Venray zijn zonnevelden het meest effectief. Windmolens zijn al eerder afgeschoten door de gemeenteraad.

Door Henk Willemssen

"We moeten ons richten op huishoudens en bedrijven. Daar valt een grote slag te maken", zei Daan Janssen (D66) in de commissie Wonen. "De gemeente heeft zelf maar weinig invloed." Wat de gemeente wel kan doen is de burgers meer bewustmaken van de voordelen van energiebesparing. Enkele fracties vroegen om een actievere communicatiecampagne. De resultaten uit de afgelopen vier jaar zijn heel mager. Er is geen energie bespaard en nog geen 9 procent van de energie wordt duurzaam opgewekt.

Leo Philipsen (CDA) haalde aan dat bij zonnedaken de doelen niet zijn gehaald. Het CDA is geen voorstander om landbouwgrond te benutten voor zonneparken. "Dat wil de LLTB ook niet. Landbouwgrond is bestemd voor voedselvoorziening." De CDA'er stelde voor biobrandstof uit de bossen te halen. Maar de Venrayse bossen blijken zo arm te zijn dat er geen resthout uitkomt. Het afgestorven hout is nodig voor de bodem. Dickie Minken (PvdA) drong aan op meer stimulering en communicatie. "Want bij woningen is het meeste rendement te halen. Meer dan bij nieuwe vormen van energieopwekking." Theo Mulders (Samenwerking) verweet de gemeente te veel de nadruk te leggen op opwekking. "De focus moet komen op minder verbruik. We moeten mensen stimuleren het verbruik te verlagen of zelf energie op te wekken."

"Er moet nog heel wat gebeuren willen we in 2030 energieneutraal zijn", zei Tom van den Hoek (PP2). "Burgers moeten bewuster worden van het verbruik." Dat moet volgens Ingeborg de Barbanson (VVD) de belangrijkste oproep zijn. "Zorgen dat we met z'n allen minder energie gaan gebruiken. Dat is een flinke opgave. Het lukt niet door het van bovenaf op te leggen. We moeten stimuleren zodat mensen zelf het voordeel inzien." Ronald van Hal (SP) vroeg meer aandacht voor mensen met een smalle beurs. "Bij hen heeft dit vaak geen prioriteit." Cees de Vocht (inVENtief) opperde burgers meer te belonen. Zoals een lagere woz-waarde bij meer energiemaatregelen. De Vocht zag niets in het gebruik van landbouwgrond voor zonnevelden. "We hebben niet, zoals in Duitsland, veel restgrond of rotsachtige percelen die ervoor geschikt zijn." Wel zouden daken van grote hallen stevig genoeg moeten zijn om zonnepanelen op te zetten. Wethouder Martijn van der Putten (D66) zei dat er een stap extra gezet moet worden. "Er moet inderdaad meer aandacht zijn voor besparing. Daarbij moeten we iedereen meenemen. Door een betere communicatie en mee te denken in plaatsen van iets op te leggen."