Afbeelding
Foto:

Archeologiedag leerlingen Eigenwijs

Castenray | Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver vóór ons hebben achtergelaten.

Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders. Het is belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen meer over onze vroegste geschiedenis te weten komen en daarom organiseren Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Stichting Ald Oeldere in het kader van de Nationale Archeologiedagen een archeologiedag voor de leerlingen van groep 7/8 van basisschool Eigenwijs.

Op donderdag 26 oktober geeft een verhalenverteller van 11.00-12.00 uur op school een voorstelling met als titel 'Het verhaal van Bodor'. Onder de naam 'Passie voor Verhalen' neemt verhalenverteller Frans van de Pas uit Ysselsteyn zijn publiek mee naar een andere wereld, een andere tijd.

Zijn verhalen voor jong en oud zijn deels fantasierijk, maar deels ook gebaseerd op historische feiten. Als Bodor uit de IJzertijd laat hij allerlei zaken de revue passeren, waarbij informatieve, interactieve en verhalende elementen elkaar afwisselen.

Een en ander wordt op een beeldende wijze gepresenteerd met gebruikmaking van allerlei attributen en andere beeldvormers.

Van 12.00-12.30 uur is er lunchpauze en vervolgens vertrekken de leerlingen van groep 7/8 naar de Diepeling in Castenray. Om 12.45 uur houdt gedeputeerde Hans Teunissen een openingstoespraakje en wordt in het kort iets verteld over archeologie en over vondsten uit Oirlo en Castenray.

Daarna gaan de leerlingen tot 15.30 uur in groepjes aan de slag. Met een metaaldetector zoeken ze naar munten en met schepjes graven ze in een plattegrond van een prehistorische boerderij potscherven op. Deze maken ze schoon en lijmen ze weer aan elkaar.

Ze zijn dan als echte archeologen aan het werk. Van klei maken ze een potje en versieren dat met een stokje of met de nagel van hun vinger. Zo gebeurde dat heel vroeger ook. Ze maken een Romeinse fibula, een mantelspeld, van koperdraad en van stenen mogen ze een dinosaurus in het zand maken. Ook mogen ze met een stokje fossiele planten en dieren in het zand tekenen.

Op het terrein staat een tent, waarin de leerlingen zich aan tafels met enkele activiteiten bezighouden.