Onderzoek borstkanker

Venray | Bevolkingsonderzoek Zuid start op 30 oktober met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Venray.

Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is. Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2017 de vrouwen geboren in de jaren 1942 tot en met 1967. Vrouwen uit Venray met de postcodes 5801-04, 5807-09 en 5811-17 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 30 oktober bij sporthal de Wetteling aan de Sportlaan 1 in Venray. Daar staat het tot begin maart 2018 Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Meerlo.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Venray succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Venray 82,77%. Dit betekent dat er 5.584 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 95 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088-0001340 of kijk op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.


18 oktober 1944: Bevrijding Venray

Venray | 73 jaar geleden werd Venray op 18 oktober bevrijd. Een datum waar zeker bij stil gestaan mag worden, vindt de stuurgroep Liberation Route Venray-Weeze.

Vanaf 18 oktober geeft de stuurgroep Liberation Route in samenwerking met Cultura Venray hier volop aandacht aan door de samenwerking aan te gaan met verschillende doelgroepen in Venray en omstreken. Van jong tot oud, aan iedereen wordt gedacht!

De stuurgroep Liberation Route Venray-Weeze is onderdeel van de Liberation Route Europe. Een uitbreidende internationale herdenkingsroute van Groot-Brittannië tot aan Polen, die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio's tijdens de opmars van de geallieerden. Het doel van de Liberation Route is om deze belangrijke episode uit de Europese geschiedenis zichtbaarder en toegankelijker te maken voor bezoekers uit alle landen ter wereld. Dit in samenwerking met internationale partners voor de combinatie van innovatieve, duurzame, toeristische producten en arrangementen.

De stuurgroep Liberation Route Venray-Weeze wil graag de geschiedenis herdenken en in ere houden. Daarvoor hebben zij onder andere ondersteuning gezocht bij Cultura Venray. Cultura Venray hoefde niet lang na te denken en wil graag de rol als aanjager en kartrekker op zich nemen om evenementen en herdenkingen rondom de Liberation Route te organiseren. Het is niet alleen van belang de geschiedenis te blijven herdenken en de vrijheid te blijven vieren. Ook de verbinding met het heden is waardevol om het bewustzijn onder doelgroepen te vergroten en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te vertalen naar actuele kwesties.

Wil jij helpen? Ben je geïnteresseerd om een steentje bij te dragen aan het opzetten van evenementen en herdenkingen rondom de bevrijding van Venray? Dan komt Cultura Venray graag met je in contact! Stuur een mailtje naar marloes@culturavenray.nl en je krijgt zo snel mogelijk reactie.


Expositie Harm Rutten

Venray | Kunstenaar Harm Rutten exposeert in het kantoor bij Cultura Venray in het centrum van Venray.

Cultura Venray biedt ruimte aan om regionale kunst tentoon te stellen. Het werk van Rutten is de komende twee maanden te zien in het Schoutenstraatje 15. Door de wisselexpositie krijgen regionale kunstenaars een podium om eigen kunstwerken te laten zien. Rutten is bekend van zijn monumentale kunst en tekeningen. In het kantoor hangen meerdere gedetailleerde kunstwerken van zijn hand, waaronder een zelfportret. De expositie is tijdens de openingstijden van Cultura Venray op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur te bezoeken.