'Oudste glas van Europa'

WANSSUM | Bij opgravingen in Ooijen zijn in een urn met menselijke botresten vier kraaltjes van blauw glas gevonden. "Dit is superzeldzaam. Het zijn de oudste stukjes glas uit Europa", vertelde projectleider Peter Weterings van archeologisch bureau BAAC vrijdag tijdens een informatieavond in Wanssum.

Door Henk Willemssen

Het zaaltje in het kantoor van aannemerscombinatie Mooder Maas aan de Geijsterseweg in Wanssum puilde uit. De archeologische presentatie trok onverwacht veel belangstellenden. Er moesten veel stoelen bijgesleept worden om iedereen een zitplek te geven. Het project Ooijen-Wanssum nam afgelopen weekeinde deel aan de Nationale Archeologiedagen.

Peter Weterings van het bureau Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC) beloofde vooraf met een primeur te komen. "Het is een primeur uit de late bronstijd", zei hij. De urn is van circa 1000 jaar voor christus. Het eerste glas werd pas een paar honderd jaar later gevonden. De botfragmenten worden verder onderzocht. "We willen er zo veel mogelijk informatie uithalen. Om welke lichaamsdelen het gaat en of het een man of vrouw is. Met isotopen kunnen we het ook goed dateren."

Aan de Maasveldweg bij Broekhuizenvorst. waar straks de hoogwatergeul van Ooijen wordt uitgegraven, is van april tot juli uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Een gebied van vijf hectare werd doorzocht. Er zijn sporen uit de late ijstijd gevonden toen de Maas veel krachtiger was dan nu en nog veel vertakkingen had. "Zo'n 12.000 jaar geleden zijn veel kiezels en zand aangevoerd. Er was toen nog geen bewoning." Veel vuurstenen werktuigen zijn gevonden uit de periode 8000 tot 4000 jaar voor christus. Uit latere periodes zijn onder meer een maalsteen en een spinsteen aangetroffen en een munt, met de kop van een keizer, uit de Romeinse tijd. Uit de vroege Middeleeuwen, circa 600 jaar na christus, stamt het restant van een pottenbakkersoven. Veel aardewerk uit die tijd is heel broos. "Je kunt het beste alles in de grond laten zitten. Dan blijft het goed bewaard. Als je het opgraaft krijg je hondenbrokkenaardewerk", zei Weterings.

Er zijn al meer dan 11.000 vondsten gedaan. De spullen liggen in dozen opgeslagen op het kantoor van BAAC in Den Bosch. Er wordt een verslag gemaakt van alle sporen en vondsten. Met een analyse van wat er destijds in dit gebied is gebeurd. Alle opgravingen zijn eigendom van de provincie Limburg die bepaalt ook wat ermee gaat gebeuren.