Doelen restafval lijken heel ver weg

VENRAY | Het doel om per inwoner maximaal 100 kilo restafval per jaar te produceren is niet gehaald. Het aanbod aan restafval is in de laatste jaren wel gedaald maar blijft steken op 110 kilo per inwoner. Het uiteindelijke doel van 10 tot 15 kilo restafval lijkt heel ver weg.

Door Henk Willemssen

"Helaas zijn de milieudoelen niet gehaald", concludeerde Ingeborg de Barbanson (VVD) in de commissie Wonen. Ze pleitte voor een betere communicatie met de burgers. "Want voor veel mensen is het afvalbeleid niet duidelijk." Ronald van Hal (SP) wees erop dat er aan de voorkant meer moet worden gedaan om restafval terug te dringen. "Als ik naar de supermarkt ga, kom ik al met een volle tas afval terug." Cees de Vocht (inVENtief): "We produceren 10 procent meer restafval dan de bedoeling is. Het is voor burgers ook lastig alles goed in soorten te scheiden. Ook ontstaan er twijfels na berichten dat het plasticafval niet te verwerken is."

Ton Teeuwen (CDA) haalde aan dat de grijze afvalbak vaak te groot is. Daardoor wordt er ook ander afval ingedaan. Teeuwen stelde voor een pilot te houden voor het brengen van kleinere zakjes restafval naar de inzamelstations. "De trend het restafval te verminderen lijkt ten einde. Dit is teleurstellend", concludeerde Theo Mulders (Samenwerking). "Het is verontrustend dat we niet onder 100 kilo kunnen komen. Die 10 kilo, waar we naartoe willen, gaat heel moeilijk worden."

Toch blijkt er nog veel winst te behalen. Per inwoner wordt jaarlijks 19 kilo kunststofafval ingezameld. Het restafval uit de hele provincie Limburg gaat naar de afvalverbrandingsinstallaties van Aterro in Wijster of Moerdijk. Hier wordt eerst nog nascheiding gedaan van plastic en drankverpakkingen. Uit het restafval wordt nog 1,4 kilo plasticafval per inwoner gefilterd. Aan drankverpakking wordt jaarlijks 3 kilo per inwoner ingezameld. Uit nascheiding komt nog 0,4 kilo tevoorschijn. Om het restafval daadwerkelijk te verminderen zullen er andere maatregelen moeten komen. Zoals een beloningssysteem bij het aanbieden van schone grondstoffen. Ook het serviceniveau kan worden verbeterd door meer afvalsoorten aan huis op te halen of te zorgen voor betere inzamelsystemen in huis.


Verhuizing De Bleek niet op gang

VENRAY | Een van de actiepunten van het aanjaagteam centrumvisie is een verhuizing van winkeliers uit De Bleek naar de Grotestraat of Schoolstraat.

De Bleek wordt niet meer bij het kernwinkelgebied gerekend. De voorkeur gaat hier uit naar wonen en zorg in plaats van horeca of winkels. De verplaatsing is nog niet echt op gang gekomen en de leegstand is, in tegenstelling tot andere winkelstraten, nog niet afgenomen.

Wonen Limburg is als grootste vastgoedeigenaar in De Bleek de belangrijkste gesprekspartner van het aanjaagteam. Het plein in De Bleek heeft alvast een veel betere uitstraling gekregen door het verdwijnen van de lelijke luifel tegen het pand van Emté. Ook de buitengevels van de supermarkt hebben een opknapbeurt gekregen.


Besluit kunstgras uitgesteld

VENRAY | In 2018 neemt de gemeente een besluit om een kunstgrasveld voor SV Venray aan te leggen op sportpark De Wieën.

Het verzoek van de stichting sportparkbeheer werd een paar maanden geleden nog afgewezen door het college. Omdat er geen noodzaak zou zijn doordat de voetbalclub over voldoende grasvelden beschikt. Donderdag stelde Bart Jilesen (D66) vragen in de commissievergadering. Wethouder Anne Thielen (CDA) meldde dat de huidige huur- en exploitatieovereenkomst voor het sportpark afloopt in 2019. "In 2018 gaan we onderhandelen over een nieuw contract. Dan nemen we ook een kunstgrasveld mee."

De stichting sportparkbeheer ontvangt jaarlijks een exploitatievergoeding van 251.000 euro. Bij de actualisatie van het accommodatiebeleid in 2018 wordt dit bedrag opnieuw tegen het licht gehouden, meldde de nieuwe wethouder.


Zoektocht naar Romeinse villa

WANSSUM | Begin volgend jaar worden de opgravingen hervat naar restanten van een Romeinse villa in Wanssum.

Op het einde van het tracé van de nieuwe rondweg, vlak bij de Koninginnebrug naar Well, zijn opgravingen van een Romeinse villa gevonden. Uit de periode van rond het begin van de jaartelling. Volgens Peter Weterings van archeologisch onderzoeksbureau BAAC is het een vrij unieke vondst voor deze regio. "De meeste Romeinse villa's zijn gevonden in België en Zuid-Limburg. Het zijn luxe stenen villa's voor de rijke Romeinen."

BAAC is klaar met het archeologisch onderzoek naar de rondweg. Er zijn veel vondsten uit de ijzertijd en de Romeinse tijd gedaan. Op de plek waar de hoogwatergeul komt, onder de brug naar Well, zijn ook veel bommen gevonden en sporen van palen. "Dat betekent dat hier gebouwen hebben gestaan", vertelde Weterings vrijdag vrijdag tijdens een informatieavond in Wanssum.

"Vroeger werd er altijd op houten palen gebouwd. Die zijn inmiddels vergaan maar aan de kleuren in de grond zijn de paalsporen goed te zien."