'Foute conclusie over bladkorven'

VENRAY | De conclusie uit het bewonersonderzoek dat er geen behoefte zou zijn aan het plaatsen van bladkoren in Venray klopt niet. Dat stelde PvdA'er Bert Linskens in de commissievergadering.

"Er is een verkeerde conclusie getrokken. Het college wil blijkbaar geen bladkorven", meende Linskens. "Er is helemaal geen evaluatie geweest en de conclusie had net zo goed andersom kunnen zijn."

Ronald van Hal (SP) uitte eveneens zijn twijfels. Hij vroeg zich af of in het bewonersonderzoek wel gerichte vragen zijn gesteld over bladkorven. Dat blijkt niet het geval te zijn. Aan het eind van het onderzoek waren er nog open vragen. Daarvan maakten 26 van de 790 deelnemers gebruik om melding te maken van bladkorven. Het college trok daaruit de conclusie dat er geen groot draagvlak is voor herinvoering van bladkorven of tuinkorven. "We zijn niet overtuigd. We worden zo op het verkeerde been gezet", zei Toon Kerkhoff (PP2).

Enkele weken nadat het onderzoek werd gehouden nam de gemeenteraad op 6 juli 2017 een motie aan. Om bladkorven mee te nemen bij de evaluatie van het afvalbeleid. Herinvoering van bladkorven betekent een betere serviceverlening en wellicht een lager aanbod van restafval.

In 2009 zijn de bladkorven afgeschaft. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat de kosten voor herinvoering te hoog. "Er zijn bovendien genoeg andere mogelijkheden om bladafval kwijt te raken." Zo kan het gratis worden aangeboden bij het milieustation. Ook zijn er burgers die het bladafval uit hun tuin de straat opvegen. "Daar doen we niet moeilijk over. Dat bladafval nemen we gewoon mee."