Afname leegstand in kernwinkelgebied

VENRAY | In het centrum van Venray zijn dit jaar al twintig nieuwe zaken geopend. Alleen al in de laatste zes weken kwamen er zes nieuwe winkels bij. Maar ook negen winkels sloten hun deuren in de loop van 2017. Het levert een 'winst' op van elf nieuwe zaken waardoor de leegstand met 1175 vierkante meter daalde.

Door Henk Willemssen

Dat meldde Rob van Leuven, voorzitter van het aanjaagteam centrumvisie, woensdag in de commissievergadering. De leegstand is in Venray nog altijd aan de hoge kant. Van Leuven sprak evenwel van een trendbreuk. "De economische ontwikkeling heeft ook een grote invloed", besefte hij. Het aanjaagteam merkt dat zelfs landelijke winkelketens, die zich jarenlang afzijdig hielden, weer interesse krijgen in winkelplaatsen als Venray.

De straten in het Venrayse winkelcentrum laten een wisselend beeld zien. Aan de oostkant van de Grotestraat was begin dit jaar de leegstand nog groot. Die is nu grotendeels opgelost. Met uitzondering van de twee grote panden van Houtbrox en Van Oorschot Mode. Zij zorgen voor een enigszins vertekend beeld. "We focussen ons vooral op die twee winkels want zij veroorzaken al de helft van de leegstand", zei Van Leuven die meldde dat de verhuizing van de bibliotheek naar het AH-pand een stap dichterbij is gekomen. "De bibliotheek staat zelf positief ten opzichte van een verhuizing naar het centrum. Er is daar plek voor de bieb nieuwe stijl. Om samen met andere partners een brede maatschappelijke voorziening te realiseren. Er komt een ruimtelijk onderzoek om te bekijken hoe we het pand fysiek het beste kunnen invullen." Als de verhuizing doorgaat dan neemt de leegstand in het winkelcentrum in één klap met 1440 vierkante meter af.

Er is ook gekeken naar een mogelijke verplaatsing van de bibliotheek naar de leegstaande winkelpanden van Houtbrox en Van Oorschot in de Grotestraat. "Maar die twee zijn hiervoor minder geschikt. Want beide winkels hebben diverse lagen en hoogtes. Terwijl het pand van Albert Heijn een open ruimte is. Dat is veel gemakkelijker in te vullen."

In De Bleek is de leegstand nog niet gedaald. In tegenstelling tot het Schoutenstraatje. In het 'cultuurstraatje' tussen Grotestraat en Schoolstraat was begin dit jaar 400 vierkante meter aan vloeroppervlak onbezet. Dat is nu gereduceerd tot nul. "Het zijn allemaal andere functies dan horeca of winkels. De invulling is niet ten koste gegaan van het kernwinkelgebied", vertelde Van Leuven. Er ligt een plan om de inrichting van het Schoutenstraatje te verfraaien.