Flanderijn: pas op voor phishing

Venray | Incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn waarschuwt consumenten die een email namens het bedrijf hebben ontvangen met een zogenaamd zip-bestand in de bijlage, waarin gevraagd wordt bankgegevens achter te laten.

De mail is een zogenaamde phishingmail die erop is gericht geld van onwetende consumenten afhandig te maken. Het bedrijf, met veertien kantoren in Nederland en Belgiƫ, kreeg in de loop van de dag al tientallen vragen binnen van verontruste consumenten.

Flanderijn adviseert consumenten de betrokken email direct te verwijderen en bij vragen vooral het Flanderijn Contact Center te bellen (088 209 2444), dat maandag t/m donderdag van 08.00 - 20.00 en vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar is. Directielid Michel van Leeuwen zegt nog geen idee te hebben van de omvang van de phishingmail, maar het aantal binnenkomende vragen duidt volgens hem op een grootschalig verspreide email afkomstig uit Australiƫ, zo lijkt het. "Vanzelfsprekend willen we niet dat consumenten de dupe worden van dit soort praktijken. Dus bij twijfel, direct met ons bellen."

De misleidende email is inmiddels ook aangemeld bij en inmiddels gepubliceerd op www.fraudehelpdesk.nl, het platform waar voorbeelden van de meest actuele phishingmails worden gepubliceerd.


Bewustwording VN-verdrag

Venray | GehandicaptenPlatform Venray (GPV) en de Centrale van Ouderenverenigingen (CvO) houden op woensdag 8 november de themamiddag Bewustwording VN-verdrag. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in De Kemphaan in Venray.

Aan een breed publiek wordt uitleg gegeven over dit verdrag. Het VN-verdrag, door de regering in juni 2016 bekrachtigd, is van groot belang voor een grote doelgroep in de samenleving, namelijk voor de mensen met een beperking. Denk daarbij aan zichtbare beperkingen zoals mensen in een rolstoel of scootmobiel of aan blinden en slechtzienden, al dan niet met een blindenstok of een hulphond. Daarbij is in het verleden vooral aandacht geweest voor toegankelijkheid van gebouwen, obstakels in de openbare ruimte, het invalidentoilet of invalidenparkeerplaatsen.

Het VN-verdrag omvat echter veel meer. Denk aan mensen met psychische beperking, kinderen die op school buiten de boot vallen, mensen die problemen hebben met lezen en schrijven, de toegankelijkheid en bruikbaarheid van internet, het gebruik van de sociale media, mensen die eenzaam zijn. Maar ook de ouderen die vanwege hun ouderdom gebruik moeten maken van hulpmiddelen.

In het verleden was men gewend dat de overheid, waartoe ook de gemeente behoort, een oplossing had voor de problemen van hulpvragers. Tegenwoordig wordt eerst nagegaan wat men zelf of met hulp van de omgeving kan bijdragen in de oplossing van problemen. Er wordt steeds meer ingezet op individueel maatwerk. Niet alleen de gemeente, maar iedere organisatie wordt hierbij betrokken en heeft hierin een verantwoordelijkheid.

Ondanks de goede bedoelingen kan het toch voorkomen dat iemand niet krijgt waar hij recht op meent te hebben. In die gevallen kan het VN-verdrag een handvat zijn om, waar nodig, dit recht te halen. Dat het VN-verdrag nu is bekrachtigd, wil nog niet zeggen dat de dagelijkse praktijk in een keer is veranderd.

Het GPV en de CvO willen zo veel mogelijk mensen ervan bewust maken dat iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Op een zo breed mogelijk front. Dus niet alleen letten op drempels of de aanwezigheid van een rolstoeltoegankelijk toilet. Maar ook aandacht voor de gehandicapte medemens op het hele gebied van sport, toerisme, winkelen, onderwijs en samen activiteiten ontplooien. Want al ligt dat misschien niet direct voor de hand, iemand in een rolstoel kan best actief zijn binnen een sportclub.

Clubs en verenigingen zijn zich daar vaak nog niet voldoende van bewust. Het GPV en de CvO zijn van mening dat iedere organisatie hierin een maatschappelijke taak heeft. Want uiteindelijk begint "Iedereen kan meedoen" bij de plannenmakers, in dorpen en wijken, bij de gemeente, scholen, organisaties op gebied van mobiliteit en woningbouw, wijkcentra, clubs en verenigingen.

Naast het GPV en de CvO levert burgemeester Hans Gilissen deze middag ook een bijdrage. Hij gaat in op de taak van de gemeente in de uitvoering van het VN-verdrag en wat het beleid zal zijn voor de komende jaren.