Willem de Haan, hoofd school in Leunen, met collega's.
Willem de Haan, hoofd school in Leunen, met collega's. Oude foto

Hoofd school

Leunen | Wilhelmus Hubertus (Willem) de Haan werd op 3 februari 1865 geboren in de Grotestraat te Venray als zoon van hoedenmaker Antonius Jacobus de Haan en Megelin Kessels.

Op 30 mei 1892 trouwde Willem de Haan met Maria Hendrina van de Voort. Zij werd geboren op 15 november 1866, eveneens in de Grotestraat te Venray, als dochter van spekslager Peter van de Voort en Anna Gertruida Spee. Ze gingen aanvankelijk in Merselo wonen en later in Leunen. Het paar kreeg zeven. kinderen. Kort na de geboorte van de jongste dochter overleed Anna op 1 augustus 1906 in Venray. Willem hertrouwde op 12 augustus 1910 te Venray met Johanna Elisabeth van den Berg. Zij was een dochter van hoofdonderwijzer Van de Berg in Leunen. Zij kregen nog een dochter. Willem werd in 1885 aangesteld tot onderwijzer in Siebengewald. In 1893 volgde zijn benoeming tot hoofd van de school in Merselo en sedert 1896 vervulde hij die functie te Leunen. Degenen die hem hebben gekend, spreken nog met ontzag en bewondering over hem, want zijn pedagogische en menselijke hoedanigheden waren uitzonderlijk. In 1929 ging de meester De Haan met pensioen. Hij verhuisde naar de Henseniusstraat 14a en overleed op 11 december 1944 te Bakel. In 1972 werd een nieuw in te richten straat in Leunen naar hem genoemd.

De foto is genomen toen hij 25 jaar hoofd van de school in Leunen was. V.l.n.r.: juffrouw Smeets; meester Herman Maas; meester Jan Wijnhoven; meester Willem de Haan; meester Jan Janssen. Foto: Gemeente Archief collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray