De jongste jeugd van Volharding traint overdag onder leiding van  sportdocenten.
De jongste jeugd van Volharding traint overdag onder leiding van sportdocenten. Foto: Yvonne Fotografie

"Dagverdeling beter"

Vierlingsbeek | Is het de toekomst? Bij Volharding in Vierlingsbeek denken ze van wel. Terwijl hun ouders werken, trappen de jongste jeugdleden sinds enkele weken direct na schooltijd tegen een balletje. Op de maandag- en woensdagmiddag krijgen ze voetbaltraining van gediplomeerde combinatiefunctionarissen van de stichting Doejemee (met Sjors).

Door Ron Koenen

U kent het, ervan uitgaande dat u in het verenigingsleven actieve kinderen heeft, waarschijnlijk zelf ook wel. Juist op het moment dat u thuiskomt na een lange, vermoeiende werkdag, is het spitsuur. De kinderen moeten naar de sportclub, de jeugdvereniging of een andere hobby. Er is nog net tijd om een hapje te eten, of niet, en 's avonds komen ze, eigenlijk te laat in uw ogen, terug. En u? U ploft na weer een 'taxirit' uitgeput neer op de bank.

Toegegeven, bovenstaande is waarschijnlijk een tikje overdreven omschreven. Maar zou het schema van kinderen in de basisschoolleeftijd niet anders ingevuld kunnen worden? Zeker nu ze vanwege de invoering van het continurooster toch al rond een uurtje of twee in de middag klaar zijn met de lessen op de basisschool?

"Dat was ook de insteek van de eerste gesprekken die we met vicevoorzitter Ron van Daal van Volharding hadden", zegt Ellen Smits van de stichting Doejemee (met Sjors). "Een groot aantal combinatiefunctionarissen van onze stichting voetbalt zelf bij Volharding. Iedereen zag er de voordelen eigenlijk wel van in. Na school kunnen de kinderen hun energie kwijt op het sportveld, ze krijgen trainingen van gediplomeerde sportdocenten en ze zijn thuis als hun ouders terug van het werk zijn. En Volharding kan gebruikmaken van de diensten en kennis van échte sportleraren, die aan de trainingen ook een pedagogische impuls geven. Ook kunnen onze combinatiefunctionarissen de club helpen bij de begeleiding van trainers en vrijwilligers. Het is een win-winsituatie: zowel de voetbalclub als de gezinnen hebben er baat bij."

Met de pilot wordt eigenlijk vooruitgelopen op een toekomstig te bouwen integraal kindcentrum, ook wel IKC genoemd, vertelt Astrid Reijnen, die opvang- en onderwijsorganisaties ondersteunt bij IKC-vorming.

"Een IKC is een voorziening waarbij organisaties als onderwijs, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en welzijnsactiviteiten samenwerken. Een IKC is een voorziening voor kinderen van tenminste 0-12 jaar, waar zij gedurende de dag komen om te leren, spelen, ontwikkelen en ontmoeten."

De pilot bij Volharding is uniek, weet Ellen Smits.

"Want nergens is het bij mijn weten zo dat complete voetbalteams van amateurclubs na schooltijd samen trainen. Het ene spelertje zit in de buitenschoolse opvang, de ander bij een gastouderbureau en weer een ander wordt bij opa en oma opgevangen. Maar een of twee keer per week komen ze nu als team trainen bij de voetbalclub. Niet onder leiding van vrijwilligers, maar van professionele sportleraren. De eerste reacties zijn zeer positief, zowel van ouders, de deelnemende kinderen als de voetbalclub. Deze dagverdeling is voor iedereen beter."