Het gouden bruidspaar Jozef Martens en Hanneke Hage.
Het gouden bruidspaar Jozef Martens en Hanneke Hage. Foto: Rikus ten Brücke

Reis van vijftig jaar

Wat begon met over het leven praten resulteerde in een leven lang samen. Op woensdag 25 oktober zijn Jozef Martens en Hanneke Hage 50 jaar in de echt met elkaar verbonden.

Door Sven Poels

De paden van Jozef (87) uit Eindhoven en Hanneke (77) uit Breda kruisten elkaar in 1966, op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar studeerden ze Engels en hadden ze als bijvak filosofie. "Naar aanleiding daarvan hadden we een hoop over het leven te bespreken", aldus Hanneke. Jozef, beter bekend als Sjef: "We waren blij dat we elkaar ontmoetten. We hadden elkaar echt wat te vertellen."

In 1967, na hun afstuderen, trouwden ze al en begon hun (liefdes)reis, zowel letterlijk als figuurlijk. Van hun kamers in Nijmegen kwamen ze in een flatje op de Tedderstraat in Venray. Een paar jaar later, in 1970, verhuisden ze naar de Alden Weg waar ze een mooi huis lieten bouwen. Hanneke: "We hebben een prachtig stukje land en gaan hier ook niet meer weg."

Het Venrayse echtpaar is honkvast, maar ook weer niet. Als er iets is wat ze in al die jaren graag samen deden, dan is het wel reizen. Sjef: "In het begin met de caravan, daarna veelal met de auto. We hebben bijna elk land in Europa wel gezien." Alles is zorgvuldig gedocumenteerd, getuige de klappers met reisverslagen die hij laat zien. "Ik lees er nog met veel plezier in. Dan komen weer allerlei herinneringen naar boven." Hanneke: "We vertrokken en zagen dan wel waar we uitkwamen. We waren heel leergierig, wilden alles gezien hebben." Communistisch Rusland is haar nog het meeste bijgebleven. "Dat was boeiend, maar toch ook heel beklemmend. Ik zal nooit meer vergeten dat er bij de grensovergang in een keer een pistool op me werd gericht. Gelukkig is het met een sisser afgelopen."

Ten tijde van deze onvergetelijke reis, ergens in de jaren tachtig, was dochter Miranda (1976) al geboren. "Dat zij kwam was een verrassing", aldus Sjef. "Inmiddels woont ze in het Gelderse Rozendaal met haar man en drie kinderen van acht, zes en twee jaar."

Sjef en Hanneke zaten allebei in het onderwijs. Sjef was van 1966 tot 1990 verbonden aan de Venrayse middelbare school Jerusalem, waar hij les gaf in Engels en doorgroeide tot decaan en conrector. Daarna verzorgde hij nog eens vijftien jaar computerlessen aan volwassenen in ontmoetingscentrum de Kemphaan. Ook Hanneke was tussen 1968 en 1978 onderwijzeres op Jerusalem en vervolgens tot 2005 op de Open School. "Daar doceerde ik Engels en Nederlands aan voornamelijk vrouwen. De laatste jaren geef ik twee keer per week les aan volwassenen in Horst en Venray. En zelf studeer ik nog Italiaans."

Sjef werkt nog geregeld op de computer, maar kan helaas niet meer voor de klas staan. Hanneke legt uit: "Een jaar of zes geleden werd Sjef geopereerd aan zijn keel, en toen hij daaruit kwam had hij plotseling bijna geen stem meer. Een grote tegenslag, want hij had altijd de kost verdiend met praten." Een andere domper was toen Hanneke in de tachtiger jaren aan haar hart moest worden geopereerd. "Maar daar ben ik wel behoorlijk van opgeknapt."

Intussen kabbelt de (liefdes)reis onverminderd voort. Hanneke: "We gaan gewoon door. Ook gaan we nog elk jaar op reis, alleen nu niet meer alleen maar met een groep in een bus. Verre autoreizen zitten er niet meer in."